Verden

Kriminelle gjenger bak drapsbølge på Korsika

En drapsbølge skyller over ferieparadiset Korsika. Drapsraten der er nå den høyeste i Europa sett i forhold til befolkningen, men nå lover franske myndigheter å ta grep.

Det er ikke tilfeldige ofre som blir rammet av drapene på den franske øya som franskmenn og andre europeere strømmer til i sommerhalvåret. Drapene knyttes til organisert kriminalitet, og da den prominente advokaten Antoine Sollacaro ble drept i forrige uke, var han offer nummer 15 så langt i år. Det har internasjonalt fått fram en mørk side av øya som for mange utenforstående er mest kjent som en vakker feriedestinasjon.

Kriminelle gjenger

Med sine 37 drap siden begynnelsen av 2011 er Korsika nå på Europa-toppen i drap, tatt i betraktning antall innbyggere. I tillegg har det vært 117 drapsforsøk samme periode, ifølge BBC.

Ingen av drapene er så langt løst. Men denne uka lanserte den franske regjeringen en omfattende plan for å stanse den organiserte kriminaliteten på øya.

- Økonomi- og forretningshandel ligger bak de fleste drapene. Spesiell oppmerksomhet vil bli viet kampen mot hvitvasking av penger, sa Frankrikes statsminister, Jean-Marc Ayrault, da han annonserte planen.

Advokat Sollarcaro var den mest erfarne og respekterte advokaten på øya, ifølge fransk presse. Han var samtidig en av lederfigurene i nasjonalistbevegelsen på Korsika og hadde forsvart korsikanske nasjonalister i retten - men motivet for drapet er ikke kjent. 63-åringen ble skutt og drept i bilen sin idet han kjørte inn til en bensinstasjon utenfor Ajaccio, øyas hovedstad.

Ikke lenger politikk og mafia

Korsikas kriminelle underverden har tradisjonelt vært knyttet til nasjonalistbevegelsen, som fra langt tilbake i historien har kjempet mot franske myndigheters kontroll over øya.

Men de siste ti årene har det oppstått en rekke kriminelle gjenger, etter at en bølge av drap fjernet flere seniorfigurer i den korsikanske mafiaen. Maktvakuumet etter denne mafiaen er blitt fylt av gjenger med unge menn som kniver med hverandre gjennom lyssky virksomhet i narkotikahandel, pengeutpressing og eiendomsspekulasjon, ifølge France 24.

- For to tiår siden handlet volden på Korsika kun om politikk. Nå er det ren bandittvirksomhet. Nå for tida virker det som at dersom du ønsker å være mister Big, så skyter og skyter du, sier president Dominique Bucchini i den korsikanske forsamlingen til den franske nyhetsformidleren.

Siden starten av 2007 har det vært om lag 100 drap og minst like mange drapsforsøk, de fleste som hevnoppgjør mellom kriminelle gjenger. Dermed fører udådene til en spiral av vold der drap hevnes med drap. Situasjonen har ifølge kjennere blitt forverret av den økonomiske krisen. Korsika har den største avstanden mellom rik og fattig i Frankrike.

Fryktkultur

En av grunnene til at drapene ikke er blitt oppklart, er en fryktkultur som fører til at få ønsker å vitne i sakene, ifølge sjefen for påtalemyndigheten på Korsika, Xavier Bonhomme. Han påpeker at selv om drapsraten er høy, er forekomsten av annen kriminalitet som voldtekt, ran og tyverier langt lavere enn ellers i Frankrike og at drapene ikke rammer utenforstående. Bonhomme og flere andre som har uttalt seg om problemet, mener det Korsika først og fremst trenger er mer penger til å etterforske økonomisk kriminalitet.

Frankrikes statsminister, Jean-Marc Ayrault, varslet da også at det vil opprettes flere stillinger som etterforskere samt en egen enhet som vil ha ansvar for etterforskning og koordinering av intern sikkerhet. Også sterkere kontroll over forretningsavtaler på øya skal iverksettes.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen