Verden

Krigen vokser ut av Midtøsten

REGIONALT: Både Israel og Hamas ser de blodige kampene i og rundt Gaza som del av en større konflikt i Midtøsten. Noe som gjør det vanskeligere å få i stand en våpenhvile.

JAFFA (Dagsavisen): Nylig gikk en livlig debatt på israelsk radio om hvorvidt landets styrker kanskje angriper Gaza for hardt. Da hadde allerede over 1.200 palestinere blitt drept. En general som lyttet til programmet må ha følt at noen manglet, og ringte inn for å si sin mening.

- Dette dreier seg ikke kun om Hamas i Gaza, forklarte generalen, og satte konflikten i et bredt regionalt perspektiv.

- Israel må slå hardt til, for dette dreier seg også om de islamistiske gruppene i Libanon og Syria, sa mannen.

Israel er i dag omringet av militante islamister på tre fronter, i Libanon, der Hizbollah-geriljaen dominerer, i Syria, der ISIL og al-Qaida-grupper opererer, og i Gaza, med Hamas og Islamsk jihad.

- Hvis Israel viser svakhet i Gaza, hvis Hamas greier å få til noe, vil islamistene i Libanon og Syria umiddelbart konkludere med at de har noe å vinne på å angripe Israel, sa generalen.

Og nettopp derfor er Gaza-krigen så viktig, sett fra israelsk side: Måten krigen i Gaza avsluttes på vil avgjøre når den neste krigen i regionen bryter ut.

Felles front

Det er ikke bare Israel som ønsker å sende et klart signal, gjennom krigføringen i Gaza, til islamister andre steder. Også Hamas forsøker åpenlyst å sende signaler - om at de andre islamistiske gruppene bør angripe Israel.

- Vi håper at den libanesiske fronten vil åpne seg, og sammen vil vi bekjempe sionistene, sier nestlederen i Hamas, Mousa Abu Marzouk, som sikter til Hizbollah-geriljaen.

Da grupper tilknyttet al-Qaida i Syria nylig angrep Israel med raketter, svarte en Hamas-talsmann at «grepet nå strammer seg» rundt Israel.

Tross forsøkene, makter ikke Hamas å mobilisere markant støtte i regionen. Gruppen prøvde også å appellere til palestinerne både på Vestbredden og i Israel om å innlede en ny intifada, men uten å vinne gjenhør. Islamistene i nabolandet Syria er for opptatt med sine egne kamper. Bare de siste to ukene har over 2.000 mennesker mistet livet i krigen der.

- Leke med blod

Mer overraskende er hatet Hamas blir møtt med i avgjørende deler av regionen. «Når skal Hamas slutte å leke med blodet til sitt folk?», skiver Salman al-Dosari, redaktøren i den innflytelsesrike arabiskspråklige avisen al-Sharq al-Awsat.

Flere ganger i løpet av krigen har Israel befunnet seg på samme side som Den arabiske liga og Egypt - med Hamas på den andre siden.

Men selv om en kun har sett et fåtalls demonstrasjoner i den arabiske verden, har en i de fleste storbyer i Europa sett større protester mot Israels krigføring. Israel ser i dag ut til å tape kampen om opinionen i viktige hjørner i den vestlige verdenen.

- Ingenting er mer skamfullt enn å angripe sovende barn, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter et israelsk angrep onsdag mot en FN-skole i flyktningleiren Jabaliya, der 19 mennesker, de fleste barn, ble drept.

- Vesten mister sympatien med Israel, sa Storbritannias utenriksminister Philip Hammond til Sky News.

Krangel med Obama?

Israelerne følger utviklingen og stemningsforandringene i verden, men hevder at de fremdeles har tilstrekkelig støtte og forståelse hos ledere i Vesten. Israel viser blant annet til en EU-erklæring fra forrige uke som entydig krevde at Hamas måtte avvæpnes, og en uttalelser fra stater som Canada og Australia, som holder Hamas ansvarlig for de sivile tapene ved å krige blant sivile.

Én ting er at Israel taper støtte på gata i Europa. Langt mer risikabelt for landet er det at statsminister Benjamin Netanyahu drar forholdet til sin viktige allierte USA mot en ny avgrunn. Israels Kanal 1 offentliggjorde denne uka innholdet i en spent samtale mellom Netanyahu og USAs president Barack Obama.

- Qatar og Tyrkia er de sterkeste støttespillerne til Hamas. Det er umulig å se på dem som rettferdige meglere, sa Netanyahu til Obama, ifølge rapporten.

- Israel er ikke i en posisjon der de kan velge sine meglere, skal så Obama ha svart utålmodig.

Så gikk det fra vondt til verre mellom de to allierte.

- Jeg protester, sa Netanyahu, før Obama avbrøt ham.

- Ballen er på Israels halvdel, og dere må stanse all militæraktivitet, sa Obama.

Både USA og Israel benektet innholdet i samtalen. Men fortsatte å krangle åpenlyst om våpenhvileforhandlingene.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen