Israelere søker dekning mens luftvernsirenene varsler raketter på vei inn mot byen Kiryat Malachi i går. FOTO: NIR ELIAS/NTB SCANPIX

Krigen har nådd Israels hjerte

For første gang i historien når raketter fra Gaza inn i de tettest befolkede områdene i Israel. Nå varsler Israel ny hevn.

JAFFA (Dagsavisen): Mer enn én million israelere tilbrakte deler av kvelden i bomberom i går. Travle urbane områder ble forvandlet til spøkelsesbyer da luftvernsirenene ulte i Tel Aviv og Jaffa, Israels mest folkerike områder.

Selv om Israel også i går gjennomførte intense angrep mot Gaza, var det palestinske geriljaaktivister som overrasket: For første gang noensinne greide geriljaorganisasjonene å sende en mellomdistanserakett mot Tel Aviv-området. Ikke siden Iraks president Saddam Hussein i 1991 sendte Scud-raketter mot Tel Aviv, har Israels storby blitt angrepet.

I går landet en iranskprodusert rakett av typen Fajr 5 i sjøen utenfor Jaffa, 60 kilometer nord for Gaza. Den palestinske gruppen Islamsk hellig krig hevdet det var den som skjøt raketten.

- Denne opptrappingen vil kreve en pris som den andre siden skal få betale, sa forsvarsminister Ehud Barak på israelsk fjernsyn i går kveld.

Tre israelere ble tidligere på dagen drept da en rakett fra Gaza traff leiligheten deres i byen Kiryat Malachi, nærmere Gaza.

 

Spedbarn drept

Også i Gaza var gatene som blåst for mennesker i går. De israelske krigsflyene og dronene patruljerte i skyene, klare til å angripe. Idet mørket la seg over området, var 14 palestinere og mer enn 100 andre blitt såret siden den israelske offensiven begynte. Blant disse var ifølge myndighetene i Gaza tre små barn, et spedbarn og en gravid kvinne.

Etter to dager med intense kamper er tallene dystre. Israelske jagerfly og droner har angrepet mer enn 200 mål inne i Gaza. Palestinske geriljagrupper har avfyrt over 400 raketter mot israelske byer. Israel har imidlertid utviklet et nytt våpensystem som skyter ned raketter, så over 100 av rakettene er skutt ned.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sa i går at «ingen regjering i verden ville akseptere en situasjon der mer enn en femtedel av landets innbyggere levde under konstante rakettangrep».

- Det finnes ingen moralsk symmetri mellom Israel og de palestinske terrororganisasjonene i Gaza. Terroristene er ansvarlige for en dobbel krigsforbrytelse. De skyter mot israelske sivile, og de gjemmer seg bak palestinske sivile. Vi, derimot, forsøker å unngå at sivile palestinere blir skadet, sa Netanyahu.

 

Gikk i en felle

I Gaza ble Ahmed Jabari, den mektige lederen av Hamas-bevegelsens militære ving, begravd i går, bare 24 timer etter at han ble drept av et israelsk droneangrep.

- Du har seiret, ropte Hamas-aktivister da de fulgte sin leder til graven.

Andre skjøt i luften. Men ingen av de andre Hamas-lederne var å se under begravelsen.

I går ble klart at Israel regelrett la en felle for Jabari, mannen som ofte er beskrevet som den sterke mannen i Gaza. Israel søkte å gi Jabari inntrykk av at faren var over og at Israel ikke planla å gjennomføre noen større offensiv, tross de palestinske angrepene den siste tida. Statsminister Benjamin Netanyahu var del av avledningsmanøveren.

Onsdag formiddag reiste han ikke sørover til området nær Gaza, men i stedet til Israels nordlige front nær Syria. De siste dagene hadde syriske styrker avfyrt granater mot israelske posisjoner, og i sine uttalelser snakket Netanyahu kun om Syria.

Jabari må ha konkludert med at kysten var klar. Han beveget seg ut av sitt skjulested og kjørte i Gazas gater. Det var da israelske droner gikk til angrep mot bilen hans.

Angrepet vitner om at Israel trolig har hatt støttespillere på bakken i Gaza, og spørsmålet er om spioner har infiltrert Hamas-bevegelsen.

 

Opptrapping

Spørsmålet er nå om Israel vil trappe opp kampene ytterligere. Målet med den israelske offensiven er å tvinge de palestinske gruppene i Gaza til å stanse sine rakettangrep. Fra israelsk side dreier det seg om «å gjenopprette landets avskrekkingsevne». Men de palestinske geriljaene, inkludert islamistiske Hamas, var ikke villige til å la seg knekke.

- De sionistiske okkupantene vil betale en høy pris for sine forbrytelser, sier Fawzy Barhoum, gruppens talsmann i Gaza.

Denne siste runden av kamper startet da palestinske geriljaaktivister gikk til angrep mot en jeep på den israelske siden av Gaza-grensen.

roger.hercz@dagsavisen.no