Verden

Krever svar

Snart sju måneder har gått siden lokalt politi i Mexico bortførte 43 unge lærerstudenter. Siden har ingen sett dem.

26. september i fjor ble seks personer drept og 43 studenter bortført av det lokale politiet i delstaten Guerrero. De bortførte studentene skal angivelig ha blitt overlevert til narkokartellet Guerreros Unidos. Siden har ingen sett dem.

Saken har fått massiv internasjonal oppmerksomhet og er blitt en tydelig illustrasjon på båndene mellom de organiserte gjengene, politi og politikere i Mexico.

I slutten av januar i år forsøkte mexicanske myndigheter å lukke saken da riksadvokaten slo fast at Guerreros Unidos drepte studentene, brente likene og deretter kastet dem i en elv.

Men det holder ikke for de pårørende, som mener de ikke har fått se troverdige bevis på hva som faktisk skjedde.

Les også: I Mexico er det farlig å være jente

Krever å se sønnen

Eleucadio Ortega Carlos er far til en av de bortførte studentene. Han nekter å godta myndighetenes forklaring, og lever fortsatt i usikkerhet om hva som har skjedd med hans 18-årige sønn Mauricio Ortega Valeno.

– Jeg lever med en intens smerte, og med et krav om å få sønnen min tilbake i live, sier han til Dagsavisen.

De bortførte ungdommene er studenter ved lærerhøyskolen Ayotzinapa. Skolen ble opprettet for å gi utdanning til den fattige landsbygda. Omar Garcia Velásquez er lærerstudent ved skolen. Bare tilfeldigheter gjorde at han ikke ble et av ofrene.

– Jeg sliter fortsatt med skyldfølelse overfor vennene mine. Det kunne vært mine foreldre som måtte lete etter meg, sier han.

I mars reiste Velásquez rundt i USA for å spre informasjon om de pårørendes kamp. Nå er han del av «Caravana 43» som i løpet av 33 dager skal besøke 13 land i Europa for å fortelle om sikkerhetssituasjonen i Mexico. I helgen var de i Oslo.

Potensielle mål

Angrepet den 26. september er ikke en unik hendelse. Siden 2006 har over 23.000 forsvunnet og mer enn 100.000 blitt drept. Mørketallene er trolig store.

– I Mexico mangler vi grunnleggende menneskerettigheter. Alle er et potensielt skuddmål. Vi er alle ofre for en korrupt regjering som systematisk kveler egen befolkning, sier Velásquez.

Roman Hernández Rivas fra menneskerettighetssenteret Tlachinollan, ber det internasjonale samfunnet åpne øynene for hva som skjer i Mexico.

– Regjeringen bruker vold og frykt for å holde oss tause, sier Hernández.

De vil ikke ha medlidenhet, men oppmerksomhet om hva narkokrigen handler om for dem som bor i den. De nekter å gi seg før de har fått svar på hva som faktisk skjedde med studentene.

– Vi kan ikke lenger be om rettigheter. Vi må kreve dem, selv om det innebærer daglig kamp, sier Hernández.

Mer fra Dagsavisen