Mens hoveddemonstrasjonen fant sted i New York, ble over 2.700 arrangementer holdt i 150 land i går. Det er klimarekord, ifølge organisatorene. FOTO: EDUARDO MUNOZ/NTB SCANPIX

Krever klimahandling

KLIMA: I går fylte folket gatene i New York. I morgen kommer verdens ledere til det tyngste klimatoppmøtet noen gang. - Våre ledere er nødt til å innse alvoret, sier Gro Harlem Brundtland, som deltar på begge klimamøtene.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er regn i lufta og lave skyer over de 100.000 deltakere i det som lå an til å bli den største klimamarsjen i historien. Mellom aktivister fra the Bronx, urinnvånere fra Mexico og religiøse ledere fra sørstatene i USA, har også Gro Harlem Brundtland funnet veien til Central Park, der demonstrasjonen snor seg så langt øyet kan se oppover vestsiden av Manhattan.

Brundtland, tidligere statsminister i Norge og kvinnen som først introduserte begrepet bærekraftig utvikling i 1987, håper det brede folkelige engasjementet kan tvinge politikere til å handle.

- Det voksende folkelige engasjementet er viktig for å øke presset mot verdens ledere. Våre ledere må innse at folk forstår hva som skjer og at de krever handling. Ikke i morgen, men i dag, sier Brundtland til Dagsavisen.

 

Har troa

Brundtland har jobbet med klima i en årrekke. Hun mener et av problemene har vært mangelen på press mot politikerne.

- Mange politikere har kunnet lene seg tilbake og vente på lysere dager. De dagene kommer ikke. Det er nødt til å ta det på alvor, og et økende folkelig engasjement er avgjørende, sier Brundtland, som også skal delta på FNs topptunge klimamøte i morgen.

Over 120 statsledere er bekreftet på møtet, det største antallet statsledere på et klimatoppmøte noensinne. Møtet skal sparke i gang forhandlingene fram mot klimamøtet i Paris neste år, der målet er å få på plass en ny internasjonal klimaavtale.

- Vi skal gjøre hva vi kan for å få på plass en avtale. Vi må få tilbake optimismen og viljen til handling, sier Brundtland.

 

- Til historiebøkene

Sammen med Gro Harlem Brundtland, gikk også New Yorks borgermester Bill de Blasio og fredsprisvinner Al Gore. FNs generalsekretær Ban Ki-moon tok med seg familien sin ut i New Yorks gater. Det gjorde også 23 år gamle Lawrence Johnson som sammen med sønnen Na Meer (2) deltok på sin første klimamarsj.

- Det handler om hans framtid, dette er en start. Kanskje vi kan se bildet av oss selv i historiebøkene, sier Johnson.

- Jeg håper det blir den siste, jeg håper det funker. At de hører etter, sier Johnson optimistisk.

 

Les også innlegg på Nyemeninger.no

 

Årelangt svik

Ikke alle deler Johnsons optimisme. Den kjente økonomen Jeffrey Sachs begynner å miste tålmodigheten. Da Dagsavisen møter ham i New York noen dager før statslederne flyr inn til byen, har den til vanlige energiske og løsningsorienterte økonomen nesten resignert.

- Det ser ikke lyst ut, sier Sachs.

Som professor på Columbia Universitet i New York og leder av Earth Institute har han jobbet tett med både FN og privat næringsliv i dagene opp mot gårsdagens historisk store marsj og morgendagens historisk topptunge klimamøte.

- Dette er det vanskeligste spørsmålet jeg noensinne har jobbet med, sier en noe nedstemt Jeffrey Sachs.

Det betyr ikke at det ikke finnes løsninger. Å få på plass en klimaavtale er helt avgjørende. Samtidig må hvert enkelt land nå finne løsningene som er mest effektive når det kommer til kutt av klimagasser.

- Vi kan ikke kutte forbruket av fossil energi rett av, de som hevder det er ikke realistiske. Men vi er nødt til å finne løsninger som gir mindre utslipp. Da kan en ikke si nei til vindkraft fordi det ser stygt ut, og det er vanskelig å komme utenom kjernekraft, sier Sachs.

 

Politikerne svikter

Han mener politikere gang på gang har sviktet.

- Det selv om det ikke er noen tvil om alvoret. Alle merker det. Alle ser det. Men det er likevel mange som nekter å ta det innover seg, eller som tror de tjener penger på å benekte det, sier Sachs.

Sachs beskriver Norge, som lever av olje, men er kjent for stort engasjement for blant annet å bevare skog verden rundt, som i en helt unik posisjon.

Å fortsette å pumpe opp olje er ikke en bærekraftig løsning, slår Sachs fast.

- Den som tror vi kan kutte ut kullet og leve godt med olje og gass, har gått rett på oljeindustriens propaganda, sier Sachs.

Arrangørene av klimamarsjen har jobbet med mobiliseringen i månedsvis. De er nødt til å holde på håpet om at det nytter.

- Mye har skjedd siden de siste klimaforhandlingene kræsjet i København i 2009. Stadig flere ser at klimaendringene er relle og truende. Gapet mellom folks engasjement og politikernes manglende handlekraft har aldri vært mer synlig, sier Hoda Baraka i organisasjonen 350.org, en av arrangørene av demonstrasjonen.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går, var det uklart hvor mange som hadde deltatt på det arrangørene håpet ville bli den største klimamarsjen noen sinne. Også i andre byer verden rundt, som New Delhi, Rio de Janeiro, Melbourne, Kathmandu, Manila, Seoul, Istanbul og Oslo, tok folk til gatene med krav om handling.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no