Verden

Krever handling fra Syrias president

Handling må følge ord, lyder kravet fra «vennegruppen for Syria» til president Bashar al-Assad. Syrias president bryter løftene sine, mener USA.

– Regimet kommer til å bli vurdert etter sine handlinger og ikke sine løfter, var budskapet fra «vennemøtet for Syria» i Istanbul søndag.

Representanter for 75 nasjoner møttes i Tyrkia for å samordne forsøkene på å få regimet i Damaskus til å avstå fra vold.

– Vi kommer ikke til å la det syriske regimet misbruke enda en mulighet, sa Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu etter søndagens møte.

President Bashar al-Assad har godkjent en fredsplan fra den internasjonale utsendingen Kofi Annan som krever våpenhvile og forhandlinger, men angrepene og volden i Syria fortsetter.

Minst 40 mennesker, blant dem 15 soldater, mistet søndag livet i ulike angrep, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Kontaktpunkt

Støttegruppa ble enige om at opposisjonens paraplyorganisasjon Syrias nasjonalråd (SNC) skal være et kontaktpunkt for syrerne utad.

– SNC skal heretter være støttelandenes viktigste samtalepartner. Vi ber hele opposisjonen om å forenes under SNCs lederskap, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppé.

SNCs leder Burhan Ghalioun forsøkte i utgangspunktet å få konferansen til å anerkjenne paraplyorganisasjonen som «den eneste legitime representanten for det syriske folk».

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i UD sier at Norge støtter den syriske opposisjonens samling under SNC.

– Assad mistet sin legitimitet gjennom massiv bruk av vold mot egen befolkning. Vi forholder oss til opposisjonen og støtter deres forsøk på å samle seg, sier Larsen på telefon fra Istanbul.

Løftebrudd

USAs utenriksminister Hillary Clinton anklager Bashar al-Assad for løftebrudd, og sier lista allerede er lang. Assad må stanse angrepene mot sivile eller være forberedt på alvorlige konsekvenser, advarte Clinton da hun søndag talte til sammenslutningen «Syrias venner».

– Vårt budskap til dem som gir ordrene og dem som utfører dem, er klart: Stans drapene på deres medborgere, eller ta konsekvensene, sa Clinton.

Clinton understreker at Assad har lovet å iverksette fredsplanen til Kofi Annan. Men i stedet har den syriske presidenten gått til nye angrep og hindrer samtidig nødhjelp i å komme inn, sa den amerikanske utenriksministeren.

Større samling

Møtet i Istanbul er det største som hittil er arrangert i løpet av det året konflikten i Syria har vart, ifølge BBC.

– Dette er andre gangen gruppen møtes. Den største forskjellen mellom dette møtet og det forrige er at både verdenssamfunnet og den syriske opposisjonen står mer samlet. Det kommer til uttrykk gjennom at også Kina og Russland støtter Kofi Annans fredsplan, påpeker Larsen.

Statssekretæren forteller at møtet er preget av et stort alvor.

– Drapene fortsetter hver eneste dag. Vi ser at dette vil ta tid, og da er faren stor for at mange flere vil bli drept, sier han.

– Krise

Iraks statsminister Nuri al-Maliki gjorde det på møtet klart at irakerne motsetter seg alle planer om å bistå de syriske opprørerne med våpen.

Han advarte om at forsøk på å velte regimet med makt vil forverre krisen i regionen.

– Det har gått ett år, og regimet har ikke falt og kommer ikke til å falle. Og hvorfor skulle det falle? Vi avviser enhver bevæpning av syriske opprørere, sa Maliki. (NTB)

Mer fra Dagsavisen