Mange flyktninger prøver å komme seg til Lampedusa. FOTO: NTB SCANPIX

Krever at Europa våkner

PÅ FLUKT: Alt tyder på rekord i antall flyktninger til Italia i år. Italia truer med å stanse redningsoperasjonene og sluse migrantene direkte videre til Europa om ikke andre land trår til mer.

Midt i juni hadde mer enn 50.000 båtflyktninger så langt i år forsøkt seg inn sjøveien til Italia - mer enn i hele fjor til sammen. Dermed ligger det an til rekord av mennesker som risikerer livet i båt over Middelhavet på vei til Italia: forrige toppår, 2011, brakte 62.000 samme vei i løpet av hele året.

I dag markeres den årlige verdens flyktningdag. 45 millioner mennesker var på flukt verden over i fjor. Når nye tall fra Flyktninghjelpen legges fram i dag er tendensen klar: verdens flyktningstrøm øker dramatisk.

En av årsakene er den brutale borgerkrigen i Syria. Hele tre millioner mennesker er registrert flyktet så langt, og trolig er en million flere ikke-registrerte på flukt fra det krigsrammede landet, i tillegg kommer alle de internt fordrevne syrerne som har rømt fra krigshandlingene inne i Syria.

 

Les også Dagens leder på Nyemeninger.no

 

Øker

Syrias naboland tar de aller fleste flyktningene. Men antallet mennesker som desperat forsøker å flykte til et bedre liv, øker også i Europa.

- Pågangen til Europa nå skyldes flere tunge kriser samtidig i verden ikke langt unna, sier samfunnsdirektør Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen til Dagsavisen. Organisasjonen legger i dag fram årets flyktningregnskap.

- Syria er den absolutt største krisen, men samtidig har ikke verdenssamfunnet klart å gjøre noe med allerede eksisterende kriser i Afrika; i Kongo, på Afrikas horn, Mali og Burkina Faso. Syria-krisen har dermed kommet på toppen av en vanskelig situasjon i Afrika, i tillegg til en forverret sikkerhetssituasjon i Afghanistan, sier Vestvik.

Flyktningene som kommer sjøveien fra Nord-Afrika er til dels afrikanere, og til dels også syrere som har dratt via Egypt.

 

Les innlegg på Nyemeninger.no

 

Italia alene

I Europa er det Italia som er destinasjon for desidert flest av båtflyktningene. Landet får langt flere enn de andre middelhavslandene.

Nå krever Italia og FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, at resten av Europa tar større ansvar. Denne uka truet Italias innenriksminister Angelino Alfano om at Italias marineoperasjon Mare Nostrum kan komme til å stanse sine patruljer utenfor den libyske kysten om ikke landet får mer hjelp. Italienske skip har en rekke ganger plukket opp flyktninger som er i ferd med å drukne på vei over, men flere hundre har de siste årene mistet livet i forsøket.

For kort tid siden kom dessuten Italia med følgende advarsel: Enten må EU sette sitt flagg på Mare Nostrum-operasjonen og bidra, eller så vil Italia sende migrantene direkte videre til andre land.

I henhold til Dublin-avtalen skal asylsøknader behandles i det første landet asylsøkeren kommer til, noe som har påført Italia et enormt press. To tredeler av dem som ankommer Italia drar videre til andre europeiske land etter å ha fått sin søknad behandlet i Italia, men dersom disse får avslag hos landet de kommer til, sendes de tilbake til det første mottakerlandet, i henhold til Dublin-avtalen.

Også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener resten av Europa må hjelpe Italia med flyktningstrømmen som kommer over Middelhavet fra Nord-Afrika.

- EU-landene må hjelpe Italia med absorbere det store antallet migranter i båter, ved å ta inn folk som er reddet i internasjonalt farvann, sa talsperson Carlotta Sami ved UNHCR i Sør-Europa for få dager siden.

Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge har full forståelse for Italias situasjon.

- Frustrasjonen er enorm for Italia, de føler de taler for døve ører. Det er komfortabelt for det rike Nord-Europa å la land som Hellas og Italia ta ansvar. Men man lurer seg selv: dette er noe som må gjøres i fellesskap. Hvis landene ikke fordeler ansvaret mer, vil det få alvorlige følger både for mottakerlandene og flyktningene som kommer, sier Ekeløve-Slydal til Dagsavisen.

 

Les også: Bygger murer mot flyktningestrøm

 

Drukner

I oktober i fjor høst druknet minst 360 mennesker på en gang utenfor den italienske øya Lampedusa. Hendelsen rystet mange, og førte til fornyet debatt om flyktningene.

- Siden er mildt sagt lite blitt gjort, sier Slydal.

- EUs grensepoliti Frontex er styrket, både med bemanning og penger. Også Norge er med på å bidra økonomisk. Men gitt den utfordringen man står overfor er det som er blitt gjort nærmest for symbolsk å regne, sier Slydal.

Her i Norge har det vært debatt om at vi kun tar imot 1.000 syrere årlig (se faksimile). Norge og andre land i Europa kan gjøre mye for å avhjelpe belastningen for Italia, mener Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen.

- Land som Norge, Danmark og Finland tar imot få i europeisk sammenheng. Man kan ta imot flere og dessuten stanse returer til Italia. Vi kan også delta i kystoperasjonen som Italia står for, eller ta saksbehandling for dem. Vi kan også øke innsatsen i mottakerlandene i regionen, som Jordan og Egypt, sier Vestvik.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Les også: Flykter alene til USA