Birgitta Jonsdottir i Piratpartiet gjorde det ikke så godt som ventet i valget lørdag, men Piratene har likevel ikke gitt opp regjeringsmakt. Nå går det mot vanskelige regjeringsforhandlinger på Island.

Krevende koalisjonsforhandlinger på Island

Piratpartiet har ikke gitt opp håpet om regjeringsmakt, men verken høyre- eller venstreblokken sikret seg flertall i lørdagens valg på Island.

Det var ventet at nykommerne i Piratpartiet skulle gjøre et brakvalg.

Mange trodde at Piratpartiet ville få rundt 20 prosents oppslutning basert på de gode meningsmålingene. Men da opptellingen etter lørdagens valg var avsluttet søndag, viste det seg at partiet måtte nøye seg med 14,5 prosents oppslutning og ti av Alltingets plasser.

Selvstendighetspartiet ble største parti med 29 prosent av stemmene og 21 seter. 

På forhånd hadde Piratpartiet drøftet et regjeringssamarbeid med to partier på venstresiden og ett sentrumsparti, men firepartikoalisjonen mangler fem plasser i Alltinget til å få rent flertall.

En av dem som kom inn på Alltinget for Piratpartiet, Smari McCarthy, sier partiet ikke har gitt opp håpet om å bli en del av Islands nye regjering.

– Jeg tror ingen partier ser på dette resultatet og sier at veien framover kommer til å bli enkel. Jeg tror spesielt Selvstendighetspartiet kommer til å få det tøft i forsøkene på å danne en stabil regjering, sier McCarthy. 

Les også: Gudrun Barbara Tryggvadottir (58) stemmer på Piratpartiet for barna og barnebarna

Endret partilandskap

Eva Heida Onnudottir, statsviter ved Universitetet på Island, sier at selv om valget ikke førte med seg et valgskred for Piratpartiet, så sørget det for framveksten av nye partier og en nedgang i støtten til de tradisjonelle partiene.

I alt sju partier deler Alltingets 63 seter. 

– Det ble kanskje ikke så store endringer som mange håpet på, men politikken på Island har definitivt endret seg, sier Onnudottir. 

I tillegg sikret kvinner et rekordstort antall plasser i Alltinget med 30 seter.

Avskjed

Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson leverte søndag sin avskjedssøknad.

Det er forventet at president Gudni Johannesson nå vil be sittende finansminister Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet om å forsøke å danne ny regjering.

Den sittende regjeringskoalisjonen med Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet sikret 29 av Alltingets i alt 63 plasser i valget. Det er ni færre enn ved forrige valg.

Arnar Pall Hauksson, som er reporter i islandsk radio, sier lørdagens valg hadde mange vinnere og mange tapere, men at bildet er svært uklart.

Til NRK sier han at det ikke er lett å se hvem Selvstendighetspartiet skal begynne å samarbeide med.

Blant mulige samarbeidspartnere er Fornyelsespartiet, som fikk sju mandater. Fornyelsespartiet ble dannet av utbrytere fra Selvstendighetspartiet tidligere i år.

Valgdeltakelsen

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Akureyri, Gretar Eytorsson, sier Piratpartiet gjorde det dårligere på valgdagen enn forventet fordi det ikke var nok unge som stemte.

– Det som var forventet skjedde. De unge velgerne møtte ikke opp, sier Eytorsson.

– Det var mest sannsynlig den største grunnen til at de tapte. Men la oss ikke glemme at de er et mye større parti nå, fortsetter han.

Frammøtet i lørdagens valg var 79,2 prosent, noe som er historisk lavt på Island. (NTB)