Verden

Kraftige reaksjoner i Midtøsten

Irakeren Luay al-Khatteeb er fra nå en mulig terrorist. President Trumps visumnekt for statsborgere fra sju arabiske land skaper et jordskjelv i Midtøsten, også for en forsker og foreleser som al-Khatteeb.

JAFFA (Dagsavisen): – Jeg er invitert til å holde foredrag i amerikanske tenketanker i neste uke, men jeg vil måtte avlyse reisen slik at Mr. Trump og Melania skal føle seg trygge i Det hvite hus, sier al-Khatteeb.

Irakeren var i ti år tilknyttet Brookings-instituttet, nå er han ved Columbia-universitetet i New York. Men siden han ikke er amerikaner, vil han ikke lenger kunne reise inn til USA, i likhet med alle statsborgere fra Syria, Sudan, Iran, Irak, Libya, Somalia og Jemen. Uten unntak.

Al-Khatteeb frykter at resultatet av Trumps beslutninger vil bli farligere for det amerikanske samfunnet enn selv al-Qaidas angrep mot USA for 16 år siden.

– Den 20. januar 2017, da Trump ble innsatt, ble USA slått av noe verre enn en atombombe, noe som får 9/11 til å se ut som en liten ripe i lakken, sier han til Dagsavisen.

Mange i regionen tror imidlertid at Trumps beslutning ikke bare vil skade USA, men vel så mye Midtøsten. Selv om USA ofte ble kritisert for sin utenrikspolitikk, har landet vært beundret for sitt demokrati. For millioner av mennesker i Midtøsten var USA en modell.

Les også: Frykter at Trump-forbud gir økt ekstremisme

Tap av modellen

– Når du er omgitt av ikke-demokratiske land, ser du alltid etter modeller. USA var modellen for hvordan man bygger et demokratisk og pluralistisk samfunn. Vi beundret grunnloven og rettssikkerheten, men i løpet av en uke er så mye blitt ødelagt, sier Daoud Kuttab, en palestinsk-jordansk analytiker.

Kuttab offentliggjorde i helgen en dyster artikkel i Washington Post der han beskrev sin skuffelse. «Min rollemodell er blitt knust», skrev han under overskriften «When American was great».

I en samtale med Dagsavisen forteller han at det dessverre vil ta langt tid å rette opp skaden.

– Jeg har fremdeles troen på at gode mennesker vil rette på dette. Men det vil ikke bli lett. For dette dreier seg jo ikke om bare en mann, Trump. Folk her i regionen sier jo at han ble valgt demokratisk. Og at han representerer millioner av mennesker, sier han.

Irakeren al-Khatteeb sier, kanskje sarkastisk, kanskje ikke, at nå er tiden inne for selv USA å lære ett og annet om demokrati.

– USA må slutte seg til Den arabiske våren. Vi herfra oppfordrer til regimeendring i Washington, sier han og ler trist, og minnes USAs invasjon av Bagdad.

– Vi i Irak skal hjelpe dere, sier han til amerikanerne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Suspekt liste

Listen Trump har valgt for visumnekt er imidlertid suspekt og usedvanlig. Senest i fjor offentliggjorde den konservative Cato-tenketanken en liste over hvilke lands statsborgere det var som hadde drept amerikanere i USA.

Ifølge listen, var ingen amerikanere i USA fra årene 1975 til 2015 blitt drept av iranere, irakere, libyere, somaliere, syrere, sudanere eller jemenitter. Alle statsborgere fra disse landene er nå nektet visum.

Land som Libanon, Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia–USAs allierte–sto ikke på listen, men statsborgere fra disse landene sto bak drap på over 2600 mennesker i USA, inkludert al-Qaida-angrepene i 2001.

Et annet element mange i Midtøsten har merket seg, er at Trump skiller mellom kristne og muslimer, der kristne arabere kanskje skal kunne få visum.

– Trump hjelper til å ødelegge den pluralismen i vår region som vi så sårt trenger for å bekjempe religiøs fanatisme og tyranni, sier jordaneren Kuttab, som selv er kristen.

Les også: Iransk Oscar-vinner må holde seg hjemme

Offeret er skyldig

I over to år har familien til Suha Oda levd under IS sitt brutale regime i byen Mosul i nordlige Irak. Hun er forferdet over at Trump maler alle med bred pensel, og at hennes familie, som selv er ofre for ekstremisters undertrykkelse, plutselig skal anses som en trussel.

– Jeg kommer fra en flott familie. Men Trump ønsker å få hele verden til å tro at alle muslimer er terrorister, sier hun til Dagsavisen fra sitt skjulested utenfor Mosul.

Selv under president Barack Obama mottok USA bare en brøkdel av flyktningene fra krigsherjede Syria. Mens over en million syrere har ankommet Vest-Europa, var USA, et land bygget av flyktninger, i fjor villig til bare å ta imot rundt 10000 mennesker fra krigssonen. Krigen fortsetter å herje, med over en halv million drepte og 12 millioner på flukt, men nå har Trump lukket portene også for dem. Flere syrere som Dagsavisen har snakket med føler seg sviktet.

– Selvfølgelig er det frustrerende, sier Soulafa, som befinner seg i hovedstaden Damaskus. Khaled, som også er i Damaskus, beskrev det slik.

– En av spøkene folk forteller her nå er at valget av Trump var en konspirasjon fra det syriske regimets side, slik at president Assad ikke lenger skal se så forferdelig ut. Det har sannelig lykkes, avslutter Khaled.

Les også: Rettsavgjørelse: Reisende får bli i USA

Mer fra Dagsavisen