Verden

Koronaviruset kan inspirere til nye våpen

Vil koronaviruset forandre verdens militære slagmark? En israelsk militærekspert advarer at både statsledere og terrorister nå vil kunne bli «inspirert» av hvor effektivt viruset har slått ut enorme landområder.

I ISRAEL/JAFFA (Dagsavisen): Aldri tidligere i historien har nærmest hele kloden blitt lamslått på så kort tid. Fra Kina til USA, fra Afrika og Europa til Australia sitter milliarder av mennesker nå inne i sine hjem av frykt for en ny og helt usynlig fiende.

Verden har aldri før vært med på noe lignende. Det skaper nye muligheter.

– Det er klart at koronapandemien vil fungere som en utrolig inspirasjon for både stater og terrorister, sier professor Yoram Schweitzer, en ekspert på blant annet internasjonal terrorisme ved Tel Aviv universitetet.

For nærmere 2300 år siden skulle det ta Alexander den Store nesten ti år å erobre de enorme områdene fra Nord-Afrika til India. I det 13. århundret brukte mongolene mange tiår på å krige seg fram til Europa.

Koronaviruset brukte under fire måneder på å nå fram til hjertet av London, inn i Downing street 10, og true livet selv til Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Saken fortsetter under bildet. 

In this handout photo issued by 10 Downing Street, Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks from 10 Downing Street praising NHS staff in a video message, after he was discharged from hospital a week after being admitted with persistent coronavirus symptoms, in London, Sunday, April 12, 2020. British Prime Minister Boris Johnson is praising the National Health Service staff for saving his life in a video on Twitter after his discharge from St. Thomas’ Hospital in London. He said he did not have the words to properly thank the staff at NHS for “saving my life.” He lauded two nurses Johnson said stood by his bedside for 48 hours “when things could have gone either way.” (Pippa Fowles/10 Downing Street via AP)

Boris Johnson ble innlagt på sykehus med covid-19. Han slapp ut søndag 12. april. Foto: NTB scanpix

Les mer: Advarer mot mer krig og konflikt som følge av koronaviruset

Dødelig virus som våpen

– Problemet er ikke at man ikke skjønner det militære potensialet i bruken av dødelige virus i krigføring. Problemet er heller at dette er så ufattelig farlig. Hvis en stat bruker et slikt våpen, vil det også selv risikere å bli angrepet på verste måte, for eksempel med atomvåpen, sier Schweitzer til Dagsavisen.

Bruken av biologiske våpen har en lang historie. I 1783 forsøkte britiske styrker å spre kopper blant urbefolkningen i det som i dag er Pennsylvania. Under første verdenskrig brukte blant annet tyske styrker biologiske angrepsvåpen - med det resultat at bruken av slike våpen ble erklært ulovlig allerede i 1925.

Leste du denne? Av alle smålige kutt regjeringen foreslå, er kuttet i støtten til fredsarbeid det aller småligste

Frykter viruskrig

Men i bakgrunnen har verdens ledere senere hele tiden vært klar over farene som venter. I januar 2002, bare måneder etter al-Qaidas angrep mot New York og Pentagon, offentliggjorde Verdens helseorganisasjon WHO en rapport med tittelen «Beredskapen for en tilsiktet bruk av biologiske agenter - en rasjonell tilnærming til det utenkelige».

I rapporten advarte helseorganisasjonen at laboratorier som jobber med å bekjempe skadelige virus også kan brukes til å skape biologiske våpen. Organisasjonen sa at en bekjempelse av et militært angrep med virus vil kreve et nært samarbeid mellom stater og organisasjoner som en hittil ikke har sett - blant annet mellom etterretningsorganisasjoner og helsemyndighetene.

At verdens supermakter i dag frykter for virus som del av en krigføring, er det ingen tvil om. USAs president Donald Trump kaller koronaviruset for «Kina-viruset», og Kina har anklaget USA åpent for å ha sendt sykdommen til dem.

Det finnes en rekke spekulative teorier om hvor viruset kommer fra, blant annet har en israelsk forsker bidratt til å spre en teori om at det kan ha lekket ut fra et kinesisk laboratorium. Det finnes ingen bevis for dette og all forskning tilsier at viruset stammer fra dyr som er kommet i kontakt med mennesker.

Les mer: Dette vet vi om hvor koronaviruset kommer fra

– En lett pandemi

At korona-viruset er effektivt, vet også de mange væpnede gruppene i Midtøsten. I Dir a-Zor i østlige Syria har iranske militser tatt grep for å innføre fysisk distansering, etter at flere titalls geriljasoldater er blitt syke. Terrorgruppa IS har bedt sine støttespillere om å unngå Europa. I kunngjøringen offentliggjort i al-Naba, ba IS sine etterfølgere om «ikke å besøke epidemiens land». Nettopp IS forsøkte for få år siden å utvikle egne biologiske våpen, men uten å lykkes.

Ifølge Yoram Schweitzer, er det først og fremst stater som har kapasitet til å kunne utvikle virus som våpen og også vaksinen til å beskytte sine egne. Men selv om en rekke land allerede har biologiske våpen, tror han ikke at de vil bli brukt. Skulle imidlertid et slikt våpen falle i gale hender, er alt plutselig mulig, sier han.

– Vi må skjønne at det som skjer nå egentlig er en ganske lett pandemi. Dette er langt i fra det verste som kan skje. Faller slike våpen i gale hender, vil vi ikke en gang med vår villeste fantasi kunne forestille oss hva som kan skje, sier han.

I mars 1995 angrep den japanske kulten Aum Shinrikiyo tre forskjellige undergrunnsstasjoner i Tokyo med sarin-gass. 13 mennesker døde umiddelbart. Mer alvorlig var det at gruppen også jobbet seriøst med å utvikle et virkelig virus-basert våpen. Og gruppens ledere brukte terminologi som snakket om både «en tredje verdenskrig» og «verdens undergang».

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen