Verden

Koronaen blir nå politisk i Midtøsten

Få kjenner opplevelsen av å leve innestengt i sine hjem over lang tid som palestinerne. Og i Israel er det som blir beskrevet som et kuppforsøk blitt avverget.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Samir Abdallah, en 69 år gammel palestiner som bor rett nord for Ramallah på den okkuperte Vestbredden, har sett det meste. Under israelske portforbud har Abdallah for eksempel sittet innestengt hjemme ofte måneder om gangen. Og nå, sier han, når store deler av verden må holde seg hjemme på grunn av koronaen, kan folk kanskje føle litt av hvordan det er å være palestiner.

– Vi har jo levd med dette i mange tiår. Portforbudene begynte selv før den første intifadaen i 1987. Det er ikke så mye en kan gjøre for å få tida til å gå. Du kan spille noen spill, lese bøker, se på TV. Men dette blir vanskelig, forteller han.

Les også: Benjamin Netanyahu bruker nå korona-krisen for alt den er verdt (Dagsavisen+)

Lang erfaring

Ifølge Abdallah, har palestinerne lært seg å være forberedt på portforbud, og mange vet raskt å kjøpe inn det som trengs. Men det er, mener han, en forskjell: En høy prosent av palestinske menn, ham selv inkludert, har også sittet i israelske fengsler, og der lærte man seg å bruke tida.

– Sånn sett er det lettere under portforbud. Hvis du bor på landet, kan du være i hagen. Gi mer oppmerksomhet til trærne, så vil de belønne deg meg gode frukter. Hvis du bor i en leilighet i byen er det vanskeligere. Men der kommer folk fra samme oppgang sammen, de møtes for å spille spill og snakke sammen, forteller han til Dagsavisen.

Men verst, sier han det, er det for de mange lavlønnede.

– De kan overleve to uker, tre uker, så vil de ikke ha penger til å kjøpe inn mat. Så må de låne av familie og kjente. Men det holder ikke mer enn kanskje en måned. Og da går de tomme, og opplever en regelrett katastrofe, forteller den palestinske 69-åringen.

Da han var student ble Abdallah kastet i fengsel flere ganger på grunn av hans kamp mot okkupasjonen. Han satt inne i 1974, 1976 og 1982, til tider isolert fra andre fanger i uker av gangen. I dag, derimot, er han mer privilegert enn palestinere flest ettersom han senere skulle rykke fram og bli statsråd i den palestinske regjeringen.

Igjen sitter palestinere innelukket i sine hjem, denne gangen som «alle andre», på grunn av koronaen. Spesielt Betlehem er rammet etter at noen smittede turister besøkte Fødselskirken. Men så i helgen skjedde det alle fryktet: To tilfeller av Coronaen er blitt oppdaget i Gaza, to menn som hadde reist hjem etter besøk i Pakistan. Hamas-styrte Gaza har ikke medisinsk kapasitet til å ta seg av en stor helsekrise, dersom den skulle en få en spredning som spinner ut av kontroll. Frykten er stor.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kuppforsøk

Over i Israel har en vel så dramatiske dager, men av litt andre grunner. Statsminister Benjamin Netanyahu blir nå anklaget for å ha brukt koronakrisen for å ville gjennomføre ikke mindre enn et regelrett kuppforsøk. Torsdag beordret han Knesset stengt, et parlament som etter valget i mars hadde et flertall til å kunne fjerne ham fra makten.

Aldri tidligere i Israels historie, heller ikke under noen av krigene, har Knesset vært stengt. Nå gjorde Netanyahu det for å «beskytte lovgivernes helse». Netanyahu ville bruke unntakstilstandslover til å holde Knesset stengt over en lengre periode, og da ville han i praksis stå tilbake som bortimot en enehersker siden han da allerede hadde stengt to av statens tre uavhengige institusjoner – den dømmende og den lovgivende makten.

Rettssalene i Israel stengte Netanyahu i forrige uke, bare to dager før en rettssak mot ham selv skulle starte. Statsministeren er formelt anklaget for en rekke korrupsjonsforbrytelser, og nå er rettssaken utsatt. I nok et kontroversielt skritt, har Netanyahu også latt etterretningen i Israel spionere på egen befolkning for å finne individer som for eksempel sniker seg unna en hjemmekarantene.

Gjenåpnes?

Det var da statsadvokaten, Avichai Mandelblit, som bokstavelig talt reddet Israel fra et kupp, det første noensinne i landets historie. Mandelblit sa at Netanyahu ikke hadde myndighet over parlamentet, og at hvis han stengte det, ville det være et angrep mot demokratiet. Hvis alt nå går etter planen, skal Knesset gjenåpnes i dag.

Stadig flere anklager dermed Netanyahu for å bruke koronakrisen til å redde seg selv fra en fengselsstraff. Israels velrenommerte avis Haaretz beskriver Netanyahu som en større fare enn koronaen, og anklager ham for nettopp å ha villet gjennomføre det første kuppet i Israels historie. Den verdenskjente forfatteren Yuval Noah Hariri, som har en stor stjerne i sitt hjemland, tok det et skritt lenger, og anklaget Netanyahu for å ha ødelagt demokratiet, og gjort seg selv til en «diktator».

Men som en motreaksjon så en i helgen også noe en trolig aldri tidligere har sett: Siden en knapt får ferdes ute på grunn av koronaen, ble en gigantdemonstrasjon arrangert på nettet. Hele 600.000 israelere skal ha deltatt i den virtuelle demonstrasjonen lørdag kveld, der politikere og intellektuelle holdt taler der temaet var «å redde demokratiet».

Selv kommentatorer som ofte har vært assosiert med den styrende eliten, begynner å bli redde.

– Jeg tviler på om Israel kan fortsette å kalle seg selv et demokrati. En må være blind for ikke å skjønne hva som skjer her, skrev Alon Ben David, en kjent kommentator, på Facebook i helgen.

Så la han til.

– Jeg husker alle samtalene jeg har hatt med tyrkiske journalister. I de dager kom Erdogan hele tida med nye begrensninger av demokratiet, og de bare lo og sa at det ikke var så galt, og at det vil gå over. Men det gikk ikke over. Og vi må skjønne, demokratier dør ikke med ett dramatisk smell i mørket, men gjennom mange små skritt i dagslyset, advarte han.

Politisert korona

Resultatet, imidlertid, er at selv koronaen nå er blitt politisert. Siden Netanyahu bruker koronaen for å holde på makten, reagerer mange med å motarbeide regjeringens korona-pålegg. Professor Menachem Klein, en kjent fredsaktivist, la ut dette rådet på Facebook da det ble klart at etterretningen fra nå vil spionere på israelerne ved hjelp av deres mobilspor.

– Neste gang dere går ut, la mobilen ligge hjemme, oppfordret professoren.

Ennå har ikke Israel noen folkevalgt regjering, og Netanyahu leder fremdeles et forretningsministerium. Siden parlamentet er splittet har verken han eller Benny Gantz, lederen av opposisjonen, en klar mulighet til å danne noen levedyktig koalisjon.

Netanyahu, som ennå håper å kunne redde seg unna en fengselsstraff ved å fortsette som statsminister, appellerte i går til Gantz om å danne en samlingsregjering.

– Nasjoner går nå under som Titanic. Hjelp meg å redde Israel, sa han.

Den splittede israelske opposisjonen har kanskje en teoretisk mulighet til å danne det som vil bli en svak regjering – kun for å fjerne Netanyahu. Men ifølge nyhetsbildet i går, lå det an til at Gantz, som selv forfekter at Netanyahu er en trussel mot demokratiet, likevel vil gå inn i regjering med ham. Hvorfor? Kanskje kan den siste politiske spøken i Israel forklare skrittet: «Gantz ser ut til å lide av Stockholm-syndromet. Han har begynt å identifisere seg med sin kidnapper».

Mer fra Dagsavisen