Demonstranter sier nei til å fornærmere profeten, nei til å fornærme islam, men også nei til terrorisme.

Koptisk kristne avviser å stå bak

Den koptiske kirke i Egypt fordømmer den islamkritiske filmen som har satt sinnet i kok hos mange muslimer.

Enkelte hevder koptere står bak filmen.

Filmen «Innocence of Muslims» er laget i USA og har utløst rasende demonstrasjoner i flere land.

Om filmen i det hele tatt eksisterer, stilles det rett nok spørsmål ved. Alt som er vist hittil er et 14 minutter langt videoklipp som ble lagt ut på YouTube i juni.

Først da dette klippet ble tekstet på arabisk og lagt ut på nytt denne uka, vakte det oppsikt i den muslimske delen av verden.

Drepte ambassadør

I Libya stormet demonstranter og militsfolk det amerikanske konsulatet i Benghazi tirsdag og drepte USAs ambassadør og fire andre.

I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden, og onsdag fortsatte demonstrasjonene mot den amerikanskproduserte filmen.

Også i land som Tunisia var det demonstasjoner, og i Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til YouTube.

YouTube, som eies av Google, vil ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt.

– Som følge av den svært vanskelige situasjonen i Libya og Egypt, har vi midlertidig begrenset tilgangen i begge land, heter det i en kunngjøring.

Mystisk opphav

Amerikanske medier meldte først at filmen er produsert av Sam Bacile, som i intervjuer har presentert seg selv som israelsk-amerikansk forretningsmann, bosatt i California.

Flere stiller nå spørsmål ved om Bacile eksisterer og mener at det er snakk om et pseudonym.

Vietnam-veteranen Steve Klein, som er kjent som en fundamentalistisk kristen og en nådeløs islamkritiker i USA, medgir å ha vært involvert i produksjonen av filmen.

Klein har bånd til koptisk kristne egyptere, blant dem Morris Sadek som i årevis har drevet en hatsk kampanje mot islam i USA.

Enkelte spekulerer i om det er Sadek som har produsert den omstridte filmen.

Ført bak lyset

Skuespillerne som medvirket under filminnspillingen hevder at de ble ført bak lyset og forespeilet roller i filmen Desert Warrior.

– Hele staben og produksjonsteamet er svært opprørt og føler seg utnyttet av produsenten. Vi stiller oss absolutt ikke bak denne filmen og ble grovt ført bak lyset om hensikten med den, heter det i en kunngjøring fra skuespillerne.

– Vi er sjokkert over den drastiske omskrivingen av manuskriptet og løgnene som ble fortalt til alle involverte. Vi er svært lei oss for den tragedien som ar skjedd, heter det videre.

Fordømmer

Den koptiske kirke i Egypt frykter nå å bli gjort til syndebukk for filmen, og onsdag rykket den ut med en fordømmelse av filmen som de mener er et forsøk på å så splid mellom kristne og muslimer i Egypt.

– At den blir lansert akkurat nå, er ledd i en ondsinnet kampanje for å krenke religioner og splitte folk, først og fremst det egyptiske folk, heter det i en kunngjøring fra kirken.

Kopterne frykter hevnaksjoner fra muslimer som følge av filmen og amerikansk politi skjerpet onsdag sikkerheten ved koptiske kirker i USA.