Verden

- Kony-film gir feil bilde

Internettkampanjen mot krigsherren Joseph Kony har vekket sterke reaksjoner. Nå har Ugandas statsminister lansert en egen video for å rette på det han mener gir et galt bilde av dagens Uganda.

Over 83 millioner visninger er videokampanjen «Kony 2012» oppe i nå. Den 30 minutter lange filmen har som intensjon å presse på for at krigsherren Joseph Kony blir tatt, og vise grusomhetene han har begått. Men i Uganda har filmen vekket sterke reaksjoner, og nå bruker statsminister Amama Mbabazi samme virkemiddel - en video på YouTube - for å nå ut med sitt budskap.

- Jeg må tilbakevise inntrykket i videoen. Uganda er ikke i konflikt. Det er et moderne utviklingsland som nå er preget av fred, sikkerhet og stabilitet. Bare for noen måneder siden erklærte Lonely Planet at Uganda var det beste landet i verden å besøke i 2012, sier statsministeren i videoen som er sendt ut.

Kony ute av landet

Det er den USA-baserte gruppen Invisible Children som står bak videoen, som har fått støtte av en rekke kjendiser og ført til at millioner av mennesker verden over nå har hørt om lederen av Herrens motstandshær (LRA), som begikk forbrytelsene under krigen i Nord-Uganda som tok slutt i 2005.

Statsminister Mbabazi påpeker at det er helt riktig at Joseph Kony er en ondskapsfull forbryter, og takker for engasjementet.

- Vi setter spesielt pris på å se så mange unge mennesker forenes på tvers av ulike nasjoner, rase, religion og kultur for å stå opp for rettferdighet, sier Mbabazi.

Men inntrykket man sitter igjen med av Uganda etter å ha sett filmen blir feil, mener statsministeren.

- Når man ser på den og lytter til hva de sier, høres det ut som om Kony fortsatt er i Uganda og at Uganda fortsatt er i konflikt. Og vi vet alle at det ikke er sant, sier Mbabazi, som er opptatt av å vise det nye Uganda, og konsentrere seg om utvikling av landet.

Joseph Kony har ikke vært i Uganda siden 2006, og statsministeren viser til at LRA nå består av noen få hundre soldater som holder til i Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Kony selv holder seg skjult. Statsministeren har gjennom Twitter invitert kjendiser som Angelina Jolie, George Clooney, Justin Bieber, Lady Gaga og Rihanna til Uganda, og oppfordrer alle andre til å komme.

- Kom og opplev Uganda selv. Dere vil finne et ganske annet sted enn det som er framstilt av «Invisible Children», sier statsministeren.

Sterke reaksjoner

Blant Konys egne ofre i Nord-Uganda har filmen vekket sterke reaksjoner. Svært få i Uganda har tilgang til internett, men filmen er blitt sendt på storskjermer. Så mange er blitt opprørt at den lokale organisasjonen African Youth Initiative Network (Ayinet), som har vist filmen, har besluttet å stanse videre framvisninger nord i landet. Mange har reagert på at Konys navn og ansikt er satt på T-skjorter, plakater og buttons. Mange ugandere reagerer også på statusen og oppmerksomheten Kony nå får - selv om mange ser at intensjonen med filmen er god.

- Den berømmelsen er ikke hva Kony fortjener for å ha forårsaket så mye lidelse, var en av reaksjonene, sa Ayinets leder Victor Ochen til The Guardian, som overvar en filmvisning i Lira i Uganda i forrige uke.

Jason Russell, som sto bak videoen, ble selv arrestert i forrige uke, etter å ha løpt rundt naken i San Diego med obskøn oppførsel. Opptrinnet har sammenheng med presset etter Kony-videoen, har kona sagt i en uttalelse.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen