Verden

Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

Politimannen som knelte på George Floyds hals, siktes for forsettlig drap, opplyser Minnesota-senator Amy Klobuchar. Dette er nå også bekreftet av påtalemyndigheten.

De tre andre politifolkene som deltok i pågripelsen, blir også siktet, skriver hun på Twitter onsdag.

– Dette er et viktig steg for rettferdighet, skriver hun i meldingen.

Også lokalavisa Star Tribune melder det samme, med henvisning til politikilder som kjenner saken. De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen, blir siktet for medvirkning.

Les også: Slik har uroen i USA utviklet seg siden Floyds død

Rettsdokumenter

Under en presekonferanse sener på dagen bekrefter påtalemyndigheten i Minnesota opplysningene.

Rettsdokumenter viser at siktelsen mot Derek Chauvin endres fra uaktsomt drap til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap. Så langt har Chauvin vært siktet for uaktsomt drap. Det dreier seg om såkalt third degree murder, en kategori uaktsomt drap som ikke brukes i alle amerikanske delstater.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, siktes for medvirkning. Påtalemyndigheten har også utstedt arrestordrer på dem.

– George Floyds liv hadde verdi. Vi ønsker rettferdighet, sa Keith Ellison, regjeringsadvokat i delstatsregjeringen i Minnesota, under en pressekonferanse onsdag.

– En kausal faktor

I rettsdokumentene står det at Chauvins handlinger var en «betydelig kausal faktor» som bidro til at Floyd mistet bevisstheten og døde.

Et videoopptak av pågripelsen viser at Chauvin presset kneet mot Floyds nakke i mange minutter til tross for at Floyd sa han ikke fikk puste. Videoopptaket av pågripelsen har vekket svært sterke reaksjoner både i USA og resten av verden.

Påtalemyndigheten mener Chauvin forårsaket Floyds død uten at dette var hensikten. Strafferammen er likevel 40 års fengsel. Også de tre andre politifolkene kan i ytterste konsekvens dømmes til 40 års fengsel for medvirkning til forsettlig drap.

Les også: 17-åringen ble skutt da han skulle kjøpe godteri. Det startet en hel bevegelse (Dagsavisen+)

Demonstrasjoner og opptøyer

I etterkant av dødsfallet mandag forrige uke har det vært demonstrasjoner mot politivold og opptøyer over store deler av USA.

George Floyds familie krevde onsdag at alle de fire politifolkene som deltok under pågripelsen som endte med at 46-åringen døde, må pågripes.

– Vi ønsker rettferdighet i dette som foregår nå, sa Quincy Mason, Floyds sønn.

Inntil nå er det bare Chauvin som har vært pågrepet og siktet i saken. To andre politifolk hjalp til med å holde Floyd nede, mens en tredje sto like i nærheten. Alle fire har mistet jobben i politiet etter hendelsen.

Advokaten til Floyds familie, Benjamin Crump, sa tidligere onsdag at han regnet med siktelser også mot de tre andre politimennene.

– Folk nektet å høre, folk som skulle høre etter. Det var meningen at politiet skulle beskytte og tjene George Floyd. Vi regner med at disse politifolkene blir siktet for medvirkning til drapet på ham, sier han til CNN.

Spurte om å snu Floyd

Minneapolis-politiet har identifisert de øvrige tre politifolkene som Thomas Lane, J.A. Kueng og Tou Thao.

Ifølge siktelsen mot Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chauvin holdt imidlertid på at Floyd skulle ligge på magen.

Crump mener dette viser at Chauvin mente å drepe Floyd og sier han ble «torturert til døde».

To obduksjonsrapporter har konkludert med at George Floyd døde på grunn av trykket mot halsen under pågripelsen.

Mer fra Dagsavisen