Verden

– Klimamøtet har gått seg vill i det politiske

TOPPMØTE: Etter en hektisk natt med forhandlinger reiser miljøminister Tine Sundtoft (H) hjem uten en klar avtale i sikte. – Det er et stort behov for et tydelig politisk lederskap, sier hun.

Sundtoft og den norske delegasjonen har sittet i forhandlinger på overtid natt til lørdag. Det blir ikke flere ministerdialoger, så statsråden vender nå tilbake til Norge. Delegasjonen blir igjen for de siste tekniske forhandlingene.

– Man hadde forventninger om at det skulle komme noe som var klarere ut av dette. Derfor har ikke veien fram til Paris 2015 blitt enklere, sier Sundtoft til NTB.

Håpet er at man kan bli enige om en global klimaavtale i Paris i 2015, men slutteksten det nå forhandles om i Warszawa tyder ikke på at det er enkelt å bli enig i klimasaken. Mye av det konkrete ser ut til å forsvinne i politiske finjusteringer.

– Surrealistisk

– Det er den litt surrealistiske følelsen man får når man forhandler her. Man går seg vill og kjører seg fast uten å få avklaringer. Viljen til å gjøre noe øker fra år til år, men så går man seg altså vill i teksten, sier Sundtoft.

Hun vil ikke karakterisere møtet som mislykket, men kan heller ikke garantere at man i det hele tatt kommer fram til en enighet.

– Tekstforslaget det nå forhandles om er noe Norge kan stå inne for. Men det er åpent om det kommer nye innspill fra u-landene, sier hun.

Den norske delegasjonen har jobbet opp mot u-landene natt til lørdag. Både for å få en enighet om erstatning for skader ved klimaendringer, og om hele pakken.

– Det har vært en uoversiktlig situasjon med mange møter gjennom natta. Norge stilte på møtet med u-landene vedrørende skader ved klimaendringer, der vi igjen påpekte ønsket om å finne en praktisk løsning. Der er det imidlertid uenighet internt blant u-landene, sier Sundtoft.

Slagkraft i Lima

Også når det gjelder den fullstendige teksten venter man på svar fra u-landsgruppa som er skuffet over at det ikke inkluderes noen nye tall.

– Det har vært en hektisk natt. Vi hadde forventninger om at dette skulle bli et godt prosessmøte, men den klare marsjordren har vi ikke fått herfra. Det er blitt et større behov for politisk lederskap når det gjelder hvor vi vil, sier Sundtoft.

Neste års klimamøte finner sted i Lima i Peru i desember. Sundtoft håper på en tekst med større slagkraft etter det møtet.

– Det er vel en grunn til at Ban Ki-moon (FNs generalsekretær) har invitert statslederne til et møte i New York før Lima neste høst, for at statslederne skal komme med en klar ordre. Da vil det sikkert være mulig å få fram en tekst med mer konkret innhold, sier Tine Sundtoft. (NTB)

Mer fra Dagsavisen