Verden

Klart for massiv mathjelp

Nødhjelpen som nå trappes opp i Ukraina blir FNs største mat­operasjon i Europa siden Balkan-krigene: Nesten 200.000 mennesker skal få hjelp.

Et halvt år etter at Verdens matvareprogram begynte sin første nødhjelpsoperasjon noen gang i Ukraina, trapper nå FN-organisasjonen kraftig opp innsatsen. WFP håper å nå 190.000 mennesker som trenger mat i det konfliktrammede området øst i Ukraina.

Kreves mer

Det blir dermed den største matutdelingsoperasjonen WFP har utført på europeisk jord siden krigene som herjet Balkan på 1990-tallet.

Direktør Anne Poulsen, direktør for Verdens matvareprogram i Norden, bekrefter at operasjonen man nå er i gang med i Ukraina er spesiell i europeisk sammenheng.

– Under og like etter krigen i det tidligere Jugoslavia delte vi ut humanitær matvarehjelp til mer enn to millioner mennesker, sier Poulsen til Dagsavisen.

Det var den definitivt største operasjonen i senere tid i Europa. Men så sent som i fjor hadde WFP også en innsats for flomofrene i Serbia og Bosnia-Hercegovina, som nådde 57.000 mennesker, og også en operasjon for flomofre i Albania skal nå lanseres.

Intense behov

FN driver stort sett humanitært arbeid i Afrika, Asia og Latin-Amerika, men med Ukraina-konflikten kreves stadig mer også i Europa. I tillegg til matvareprogrammet trapper Unicef, Verdens helseorganisasjon og FNs høykommissær for flyktninger opp innsatsen i Ukraina.

– De humanitære behovene i Ukraina er reelle, og intense. Det er helt nødvendig å trappe opp, sa Neil Walker, FN-koordinator i Ukraina, før helgen.

Disse skal få hjelp:

  • 110.000 mennesker i de beleirede områdene skal få utdelt matrasjoner.
  • 80.000 mennesker i mer stabile områder skal få utdelt matkuponger.
  • Også tepper, vann, klær og medisiner deles ut.

Det er særlig områdene Donetsk og Luhansk som er hardt rammet. I enkelte områder der er tilgangen til mat begrenset, og folk trenger basismatvarer som ris, mel, olje, og hermetikk. Det er lokalt produsert mat som skal leveres. For dem som bor i mer stabile områder finnes det mat tilgjengelig, men mange har ikke råd til å kjøpe dem, og vil derfor få verdibevis, eller matkuponger. Prisene på mat har steget enormt i de verst rammede områdene, opptil 80 prosent for varer som kjøtt og ost.

Færre kamper

Det var i september i fjor Verdens matvareprogram startet sin første matutdelingsoperasjon i Ukraina. Da hadde kampene pågått nesten et halvt år mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister. Ifølge en avtale fra tidligere i februar som ble forhandlet fram i Hviterussland, skal de krigende partene inngå våpenhvile. Denne er ikke overholdt.

Det har imidlertid vært en betydelig reduksjon i kamphandlingene de siste dagene, men separatistene skjøt granater mot regjeringsstyrkene to ganger i løpet av natt til i går, ifølge den ukrainske forsvarstalsmannen Anatolij Stelmakh.

Mer fra Dagsavisen