Verden

Klarer ikke ta unna de syke

EBOLA: Mens Nigeria og Senegal kan ha stanset ebolaepidemien, klarer ikke nabolandene å ta unna pågangen av syke. - Det vil fortsatt bli veldig mye verre i Liberia, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser.

- I Liberia har man nå ikke kapasitet til å ta unna alle de syke. Det er nødt til å komme flere for å hjelpe til. Det blir verre og verre for hver eneste dag, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser til Dagsavisen.

I går kom et lite lysglimt i kampen mot ebola: Nigeria og Senegal ser ut til å ha stanset epidemien. De to landene har ikke hatt utbrudd på over en måned, konstaterer US Centers for disease control and prevention.

Historien er en annen for Liberia, Sierra Leone og Guinea, som har vært langt hardere rammet enn Nigeria og Senegal.

- Alt som ikke har fungert i de verst rammede landene, har fungert i Nigeria og Senegal, sier Lindis Hurum.

Nyheten kom samtidig med at en person for første gang har fått påvist sykdommen i USA.

Riktige tiltak

Hurum påpeker at de hardest rammede landene hadde et dårligere helsevesen og statsapparat i utgangspunktet enn Nigeria og Senegal. Sykdommen hadde dessuten allerede brutt ut i Liberia, Sierra Leone og Guinea da den ble oppdaget i Nigeria og Senegal. Det gjorde at de to landene kunne ta forholdsregler.

- Så lenge man reagerer raskt og effektivt, stanser man ebola - og Nigeria og Senegal har gjort de rette tiltakene, sier Hurum.

Disse tiltakene innebærer ifølge Hurum å finne ut av hvem den syke har vært i kontakt med etter at han eller hun ble syk, å holde disse personene under oppsyn, og å isolere dem som viser symptomer på sykdommen, slik at smittespredningen stopper. I tillegg kreves bred informasjon for forebygging.

Nigeria og Senegal har kun hatt 20 dødsfall til sammen, mens flesteparten av de totalt over 3.000 eboladødsfallene har forekommet i Liberia. WHO har advart om en halv million smittede før jul hvis ikke kampen trappes opp betraktelig.

- Når vi vet at hvert menneske som blir sykt smitter en til to andre, får man en idé om hvordan det kan utvikle seg, sier Hurum.

Syk i USA

For første gang har en person utenfor Afrika fått diagnosen ebola, etter at en person i USA har fått påvist smitten. Mannen er innlagt på isolat på et sykehus i Dallas i Texas. Han er ikke helsearbeider, men har kommet til USA etter et opphold i Liberia. Amerikanske myndigheter er ikke redd for stor spredning i USA.

- Jeg er ikke i tvil om at vi vil klare å kontrollere dette ebola-tilfellet slik at vi ikke får omfattende spredning av sykdommen her til lands, sa sjefen for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Tom Frieden, i går.

Mannen kan likevel ha smittet andre etter at han kom til USA. Personer han har vært i kontakt med, skal nå overvåkes i tre uker. Dersom de får feber, vil de bli isolert og testet for ebola.

USA har samtidig sendt 1.400 soldater i en allerede varslet opptrapping av hjelpen til Vest-Afrika. Til sammen 3.000 nye mannskaper skal sendes fra USA, har president Barack Obama varslet. Blant annet skal militæringeniører hjelpe til med bygging av behandlingssentre.

Lindis Hurum i Leger uten grenser sier det ikke er frykt for epidemier i vestlige land nettopp fordi tiltakene vil være gode om det oppstår sykdomstilfeller. Det er dette som mangler i de verst rammede vestafrikanske landene.

Mangler folk

Da Dagsavisen intervjuet Lindis Hurum i slutten av august, var Leger uten grenser i ferd med å starte en storstilt informasjonskampanje overfor innbyggerne i Liberias hovedstad Monrovia, som er den verst rammede byen. Både manglende kunnskap og mistillit blant befolkningen førte til at folk ikke tok sykdommen på alvor.

- Vi har snakket ansikt til ansikt med flere hundre tusen mennesker, og informasjonsarbeidet har hjulpet. Problemet nå er at de som søker hjelp møter et overbelastet system. Når folk ringer og rapporterer om syke, kommer det ikke alltid noen og henter dem. Det er det som er så fortvilende: selv om mange nå forstår alvoret, får mange ikke hjelp, forteller Lindis Hurum, som nå er tilbake i Norge etter oppholdet i Liberia.

- Nå er det to ting som gjelder for å fjerne viruset: De som er syke må behandles innenfor et isolasjonssenter, og de døde må få en rask og trygg begravelse for å hindre smitte. Ingen av delene er på plass, sier Hurum.

Det er verken nok plasser på mottakssenteret, nok kapasitet til å fjerne lik, eller nok krematoriekapasitet.

At det nå er påvist ebola hos en pasient i USA, kan bidra til å sette fart på innsatsen, tror Lindis Hurum.

- Det er ikke utenkelig, vi har sett før at jo tettere slikt kommer på vestlige land, jo fortere går prosessene. Det som er viktig parallelt med mer hjelp til de rammede landene, er å utvikle gode vaksiner. Det er først nå dette arbeidet intensiveres, men vaksinene er ikke blitt prøvd ut i stor nok skala, sier Hurum.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen