Verden

- Klare for sterke tiltak mot Russland

UKRAINA: EU forbereder seg på å skjerpe sanksjonene mot Russland med mål om å presse landet til forhandlingsbordet.

Det ifølge EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

– Vi er klare til å komme med svært sterke og klare tiltak, men døra holdes åpen for en politisk løsning. Det gir ingen mening med noen ny kald krig, sa Barroso på en felles pressekonferanse med Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel lørdag.

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel sier EU-lederne på toppmøtet har blitt enige om å forberede nye sanksjoner mot Russland som følge av landets fremferd i Ukraina.

– Det er klart nå at etter denne russiske intervensjonen i Ukraina, så kommer EU-lederne helt sikkert til å be EU-kommisjonen om å forberede et neste trinn med sanksjoner, sa Gabriel lørdag.

Beslutning lørdag?

EUs stats- og regjeringssjefer kommer til å diskutere nye sanksjoner mot Russland, men en beslutning vil ikke bli tatt under toppmøtet lørdag, tror Finlands statsminister.

– Det er klart at vi kommer til å diskutere nye sanksjoner, ettersom situasjonen har forandret seg de siste par dagene. Men vi kommer ikke til å bestemme oss for nye sanksjoner i dag, sa statsminister Alexander Stubb i et intervju med finske YLE lørdag.

EUs avtroppende utenrikssjef Catherine Ashton varsler imidlertid at en beslutning om sanksjoner kommer til å foreligge lørdag kveld. Hun har akkurat avsluttet et uformelt utenriksministermøte i Milano.

– Alle ministrene uttrykte dyp uro for den siste aggresjonen utført av regulære russiske styrker. De var veldig tydelige på at det ikke finnes noen militær løsning, sier Ashton.

Håper å unngå sanksjoner

Russland nekter for å være direkte involvert militært i krigen i Ukraina. Stubb håper nye sanksjoner kan unngås, men dersom Russland fortsetter å destabilisere situasjonen i Øst-Ukraina, mener han det vil være riktig å stramme inn straffetiltakene.

– Noen land ønsker å stramme inn sanksjonene med en gang, mens andre ønsker en mildere tilnærming, sier den finske statsministeren.

Ukraina hevder russiske stridsvogner grusla småby

Russiske stridsvogner har ødelagt nær sagt alle husene i småbyen Novosvitlivka nær Luhansk i Øst-Ukraina, hevder det ukrainske forsvaret.

Påstandene ble fremsatt av forsvarstalsmann Andrij Lysenko i Kiev lørdag ettermiddag. Ukrainske regjeringsstyrker har nå ifølge forsvaret måttet trekke seg ut av områdene øst for grensebyen Luhansk, hvor det i sommer har vært harde kamper mellom prorussiske opprørere og ukrainske styrker.

Russlands direkte militære aggresjon mot Øst-Ukraina fortsetter, het det fra Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd på Twitter tidligere lørdag. Russland nekter for å være direkte involvert militært i nabolandet.

Porosjenko i Brussel

President Petro Porosjenko, som er i Brussel for å diskutere situasjonen med EU-toppene der, slår samtidig fast at flere tusen utenlandske soldater og hundrevis av utenlandske stridsvogner nå befinner seg på ukrainsk jord.

Ukraina har bedt EU om militær hjelp i kampen mot separatistene.

FN opplyste fredag at nærmere 2.600 sivile, soldater og opprørere er drept i konflikten som har ført til den største krisen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen.

Frivillige eller regulære styrker?

Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder har fastslått at russiske soldater deltar i kampene øst i Ukraina. Anklagene avvises av regjeringen i Russland.

– Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke funnet bevis for at regulære russiske styrker opererer i Ukraina, sa Sveits' OSSE-ambassadør fredag.

Flere kilder har imidlertid bekreftet at et økende antall russiske frivillige er involvert i kampene i Øst-Ukraina, understrekte Thomas Greminger i et intervju med tysk radio samme dag.

Vil bli NATO-medlem

NATOs medlemsland besluttet fredag å gi økonomisk støtte til den ukrainske hæren. Ukrainas regjering har bedt nasjonalforsamlingen forkaste landets status som alliansefritt og med det bane vei for NATO-medlemskap.

Ukrainske styrker gjorde inntil nylig framskritt mot de prorussiske opprørerne i Donetsk-regionen, men er nå presset på retrett igjen. Russlands inngripen i konflikten øst i landet kan ha overbevist mange ukrainere om at det er nødvendig å slutte seg til NATO for å beskytte landet mot russisk aggresjon.

Norge skal sammen med seks NATO-allierte opprette en ny reaksjonsstyrke med minst 10.000 soldater som svar på Russlands aggresjon i Ukraina, meldte Financial Times lørdag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen