Innledende fredssamtaler mellom Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) og den pakistanske regjeringen begynner tirsdag. Bildet er fra åstedet for et selvmordsangrep i den pakistanske byen Rawalpindi 20. januar i år. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Klare for fredssamtaler

PAKISTAN/TALIBAN: Pakistans regjering og den pakistanske fløyen av Taliban er klare for innledende fredssamtaler. Men mange tviler på at de vil lykkes.

Det kom som en overraskelse da statsminister Nawaz Sharif i forrige uke utnevnte et forhandlingsteam og varslet at dialogen med opprørerne skulle begynne. Det skjer etter en svært blodig start på året, der over 110 personer, mange av dem soldater, er blitt drept i en rekke opprørsangrep.

Representanter for Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) og den pakistanske regjeringen skulle tirsdag holde sitt første møte i et forsøk på å bli enige om et «veikart» for samtalene.

Men ifølge pakistanske medier er det lite som tyder på at samtalene vil føre noen vei. «Prosessen vil bli lang og utmattende», spår den engelskspråklige avisen The News, som viser til at ingen av delegasjonene består av personer som kan ta avgjørelser på egen hånd.

– Uklar statsminister

Avisen mener Sharif har vært vinglete og altfor forsiktig i sin håndtering av Taliban. «Han burde kalle en spade for en spade», het det i avisens leder tirsdag.

Blant regjeringens representanter er to journalister, en tidligere diplomat og en pensjonert major. Taliban sender på sin side fire sentrale religiøse ledere, blant dem den ledende imamen i Den røde moské i Islamabad, et arnested for ytterliggående islamister.

Taliban har også bedt den tidligere cricketstjernen Imran Khan om å delta i Talibans team, men han har høflig avslått invitasjonen. Khan, som nå leder partiet Tehreek-e-Insaaf, har lenge ment at regjeringen bør innlede forhandlinger med Taliban. En av Khans partifeller deltar for øvrig i regjeringens team.

Sjuårig opprør

Taliban-opprøret i Pakistan har vart siden 2007. Gruppen har gjort det klart at deres målsetting er å styrte regjeringen i Islamabad og innføre et strengt islamsk sharia-styre. De har godt fotfeste i klanområdene nord i Pakistan, der pakistanske myndigheter har lite kontroll.

Ingen meningsfulle samtaler har funnet sted på årevis, og likvideringen av Taliban-lederen Hakimullah Mehsud i et amerikansk droneangrep i november i fjor gjorde Taliban enda mer avvisende.