Verden

Klare advarsler til Syria

Syrisk bruk av kjemiske våpen vil få umiddelbare følger, advarer både NATO og USA.

– Eventuell bruk av kjemiske våpen vil være helt uakseptabelt for hele verdenssamfunnet. Dersom noen tyr til disse fryktelige våpnene, så venter jeg en umiddelbar reaksjon, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Situasjonen i Syria dominerte alliansens utenriksministermøte i Brussel tirsdag, og det var ventet at ministrene kom til å innvilge Tyrkias ønske om luftvernraketter ved den urolige grensen til Syria.

Rød linje

Ifølge aktivister er over 40.000 mennesker drept i det snart to år lange opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad.

Syrias utenriksdepartement sa mandag at det aldri vil bli brukt kjemiske våpen mot syrere. Men regimet besitter trolig slike våpen, og USAs president Barack Obama er helt klar i sin advarsel om konsekvenser for Syria.

– Det vil være en humanitær katastrofe og politisk helt uakseptabelt, understreker utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og sier seg enig i at Syria i så fall krysser en rød linje.

Vil være et brudd

Eide tror Assad-regimet vet at dette vil være en svært kraftig opptrapping og skape en helt ny situasjon i Syria og regionen.

– Kjemiske våpen bruker man ikke. Det ville være et brudd på så mange prinsipper og kjøreregler i internasjonal politikk at verdenssamfunnet da må reagere, sier Eide på spørsmål fra NTB.

Hvordan en slik reaksjon i så fall blir, får «man se på om det blir en aktuell problemstilling», fremholder han.

Det har lenge vært klart at NATO kommer til å innvilge Tyrkias ønske om Patriot-raketter langs den urolige grensen mot Syria. Et offisielt vedtak var ventet tirsdag.

– Vi er svært positive til det. Det er akkurat det NATO dreier seg om. Når et medlemsland ber om beskyttelsestiltak, stiller vi naturligvis opp, sier Eide.

Skutt inn i Tyrkia

Også Fogh Rasmussen gjentok budskapet om at NATO er til for å forsvare medlemslandenes sikkerhet og suverenitet.

– Men la meg igjen gjøre det klart at enhver utplassering vil være et forsvar. Vi skal ikke delta i noen flyforbudssone eller offensiv operasjon, sier han.

En rekke raketter er blitt skutt fra Syria og inn på tyrkisk territorium.

Hvor raskt Patriot-rakettene etter et vedtak kan være på plass, avhenger av flere praktiske ting, sier Fogh Rasmussen og vil ikke gi en nøyaktig dato utover «i løpet av noen uker».

Generalsekretæren sa også at han har snakket med Russland om saken og understreket at et rakettforsvar i Tyrkia kun vil handle om forsvar.

Russisk motstand

Russerne er imot at Tyrkia skal få slik NATO-hjelp og frykter en militarisering av grensen som gjør situasjonen i regionen mer ustabil. Utenriksminister Sergej Lavrov var til stede i Brussel tirsdag.

Eide sier han ikke kan skjønne at luftvernrakettene skulle være noe problem for Russland ettersom det er snakk om et forsvarstiltak.

– Dette er et rent defensivt tiltak for å beskutte tyrkisk territorium, det er ingen opptrapping av konflikten. Men jeg er generelt bekymret for at hele Syria-konflikten som sådan både blir stadig verre i Syria og truer med å spre seg til naboland, sier Eide.

Mer fra Dagsavisen