Verden

Klar atombeskjed

Åtte av ti nordmenn mener Norge må arbeide aktivt for et forbud mot atom-våpen. Men regjeringen har sagt den ikke vil støtte et forbud nå.

Oppfatningen er klar blant de spurte i en ny undersøkelse om atomvåpen: 79 prosent mener Norge bør arbeide aktivt med å forby atomvåpen, ifølge undersøkelsen, som er foretatt av Respons Analyse på vegne av Norsk Folkehjelp.

Og av dem som ønsker dette, mener hele ni av ti at Norge bør gå foran selv om vi eventuelt blir det første Nato-landet som går inn for dette.

Debatt

Undersøkelsen kommer i kjølvannet av debatten om Norges posisjon i arbeidet for et forbud mot atomvåpen, der regjeringen er blitt kritisert for å innta en for passiv rolle.

– Dette gir inspirasjon til å jobbe videre for å utløse norsk politisk vilje til å arbeide for å forby atomvåpen, sier våpenpolitisk leder Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.

Debatten om Norges rolle blusset for alvor opp før jul, da både flere opposisjonspolitikere og en rekke humanitære organisasjoner kritiserte utenriksminister Børge Brende for ikke å gå i bresjen for et forbud mot atomvåpen.

I desember ble det arrangert en atomvåpenkonferanse i Østerrike, der Østerrikes regjering la fram et dokument der den forplikter seg til å arbeide mot et internasjonalt forbud av atomvåpen og samtidig inviterte andre land til å slutte seg til.

Konferansen var nummer tre i rekken av konferanser om atomvåpen: Det såkalte humanitære initiativet vedrørende atomvåpen (HINW) ble startet med en konferanse i Oslo i mars 2013.

Oppfrodrer regjeringen

Både Amnesty International Norge, Care Norge, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Røde Kors har oppfordret regjeringen til å slutte seg til Østerrikes initiativ. Men utenriksminister Børge Brende har sagt at Norge ikke vil støtte et forbud på nåværende tidspunkt.

– Norge stiller seg bak Natos strategiske konsept fra toppmøtet i Lisboa i 2010. Norsk støtte til et forbud nå vil ikke være i tråd med dette, svarte Brende i et brev til organisasjonene før jul.

Brende har understreket at Norges mål fortsatt er en verden uten kjernevåpen. Men regjeringen mener det politiske grunnlaget for et forbud mot kjernevåpen ikke er til stede nå.

– Den reelle politiske utfordringen nå er etter min ening å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen, sa Brende i Politisk Kvarter i NRK rett før jul.

SVs Bård Vegar Solhjell krevde i Dagsavisen at Norge må lede an i forbudsarbeidet, og alle opposisjonspartiene har siden krevd en mer offensiv norsk rolle.

Over 40 land sa i sine innlegg under konferansen i Wien at de vil slutte seg til arbeidet for et atomvåpenforbud, men prosessen har ikke kommet langt nok ennå til at noen formelt har sluttet seg til initiativet, det såkalte «Austrian pledge».

– Vi mener initiativet fra Østerrike nå er det viktigste som skjer på atomnedrustning internasjonalt og har store forventninger til at flere slutter seg til, mener Grethe Østern, som ikke mener Nato-medlemskap er et hinder.

– Natos strategiske konsept er et ikke-bindende politisk dokument, hvis forpliktelser kan endres eller sees bort fra. Det handler om politisk vilje, mener Østern.

Mer fra Dagsavisen