Curiosity, som skal jakte etter tegn på liv, kjørte omkring i rundt 16 minutter onsdag.

Kjørte en tur på Mars

Det amerikanske kjøretøyet Curiosity har fullført sin første vellykkede ferd på den røde planetens overflate.

Firehjulingen, som skal jakte etter tegn på liv, kjørte omkring i rundt 16 minutter onsdag.

– Mobiliteten i kjøretøyet fungerer fullt ut, sier Matt Haverly ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena i California.

Roveren, som har en prislapp på 2,5 milliarder doller, landet i krateret Gale på Mars 6. august. I løpet av ferden på Mars' bakke onsdag, kjørte Curiosity først fire meter forover, før det tok en høyresving på 90 grader og beveget seg noen få meter bakover.

– Dermed havnet roveren rundt 6 meter fra punktet hvor det landet for 16 dager siden, heter det i en uttalelse fra NASA.

Et bilde tatt av Curiosity viser tydelig hjulspor på marsjorda. Før kjøretøyet tar fatt på oppdraget for fullt, skal det gjennomføre flere tester av denne typen.

– Enda så godt det har gått, og så flott som det er, har vi fortsatt bare krysset av for to av kravene på det første stadiet: Vi tok av i tide og landet på Mars, men vi har en lang vei å gå før operasjonen når sitt virkelige potensial, sier Pete Theisinger, som leder marsforskningslaboratoriet ved JPL.

I to år framover skal Curiosity søke etter spor av slike ørsmå livsformer på Mars, enten det nå dreier seg om organismer som ennå lever, eller som for lengst er dødd ut. Direktør for NASAs Mars-program, Doug McCuistion, har kalt Curiosity «helt nødvendig» for å finne ut om jordboere er alene her i universet.