Innenriks

Kjenner debatt-
klimaet på kroppen

VALG I SVERIGE: De står for ytterpunktene i svensk ­politikk. Nå kan deres ­partier påvirke Sveriges nye ­regjering.

Henrik Appel er medlem av Feministisk Initiativ (FI) og Robert Ericsson er Sverigedemokrat.

Mens Sverigedemokraterna (SD) kan få en viktig rolle i Riksdagen, som Sveriges tredje største parti, kan Feministisk Initiativ også få innflytelse i regjeringsspørsmålet hvis de rykker over sperregrensen på 4 prosent. Både «sosserna» og Vänsterpartiet har advart svenskene om å stemme på feministpartiet.

Sverigedemokraterna valgte å utestenge avisen Expressen fra partiets valglokaler på grunn av dens dekning av partimedlemmers rasistiske uttalelser de siste ukene.

Blir ropt etter

Henrik Appel (29) er medlem av Feministisk Initiativ, der han jobber med miljøspørsmål. Han får enkelte reaksjoner på at han som ung mann har meldt seg inn i et feministparti.

- Tidligere har jeg ikke funnet noe parti som jeg har kunnet identifisere meg med. Selv om mange assosierer Feministisk Initiativ med et parti som kun er opptatt av kvinnesaker, er det for meg et parti som omfatter ikke bare de tradisjonelle kvinnesakene, men også et parti som har en systemkritisk måte å tenke om maktstrukturene i et samfunn på. For meg viser feministpartiet en måte å tenke likestilling på som ikke bare handler om kvinneperspektivet, men også om andre grupper i samfunnet, sier Appel.

Feministisk Initiativ har allerede et sete i Europaparlamentet. Nå håper de å rykke inn i den svenske Riksdagen. Det er langt fra kontroversielt i Sverige. Henrik Appel forteller at det hender menn roper etter Feministisk Initiativ når de står på stand.

- Senest i dag ropte det en mann etter oss at FI er et parti for kvinner som ikke får sex, sier Appel.

- Jeg tror at det er enkelte menn som kjenner seg angrepet. Det blir litt som når folk er veganere. Folk føler seg litt angrepet av det, sier Appel, og mener partiet har gitt ham et annet perspektiv på Sverige.

- Når man er en hvit, ung og heteroseksuell mann, er det lett å ikke tenke over hvilke privilegier man har, sier Appel som mener FI viser en annen måte å drive politikk på, med sine homeparties.

- Men det er jo bare svensk middelklasse som stemmer på dere?

- Vi er et ungt parti og få midler til å spre budskapet. Jeg er klar over den kritikken. Men jeg tror at vi etter hvert får folk til å se at vi er et parti også for dem som er marginalisert, sier Appel.

Får hatmeldinger

Robert Ericsson er i ferd med å rulle sammen et svensk flagg etter Sverigedemokraternas valgmøte på Nytorget i Stockholm når Dagsavisen treffer ham. På den andre siden brøler svensk venstreside og svensk antirasister mot Sverigedemokraterna: «Inga rasister i våra gater».

- Får du reaksjoner på at du er flerkulturell og Sverige-demokrat?

- Ikke innad i partiet. Men jeg får det fra svensk venstreside. Det synes jeg er underlig. Det sier noe om hva slags kulturell oppfatning de har, sier Ericsson som er førstegangsinnvandrer fra India.

For ham var det inngangen i det svenske forsvaret - og spørsmålet om forsvarspolitikk - som førte ham mot SD i 2009. Han er på mange måter en typisk SD-velger. Men det vekker reaksjoner at han har en annen etnisk bakgrunn enn svensk - og likevel velger å støtte et parti som i forrige uke fikk det ene partimedlemmet etter det andre kastet ut etter rasistiske kommentarer.

- Er du redd for å bli innvandrer­alibi for SD?

- Nei, jeg opplever SD som et inkluderende parti, sier Ericsson som opplever reaksjoner direkte på kroppen.

- Jeg har både opplevd at folk har kastet flasker mot meg i demonstrasjoner og fått hatmail, sier Ericsson.

tonemagni.finstad.vestheim@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen