Verden

Kjemper om arbeidsfolket

De konservative vil være arbeidernes parti, og minstelønn er blitt tema i valgkampen. Britiske partier kappes om britene på grasrota foran valget.

Tre uker foran det mest åpne valget i Storbritannia på flere tiår er det den store massen av lavt og middels lønnede yrkesaktive som fris til. Både Labour og De konservative lokker med løfter til arbeidere på minstelønn. Og selv Det konservative partiet vil nå fremstille seg som «arbeidernes parti»:

– Vi tilbyr et godt liv for dem som er villig til å prøve, for vi er partiet for det arbeidende folk, sa statsminister David Cameron, da han denne uka la fram De konservatives partiprogram.

– Forslitt tanke

Labour har gjort en økning av minstelønnen til et av sine hovedløfter foran valget 7. mai. Partiet vil øke minstelønnen til åtte pund timen (ca. 94 kroner) innen valget om fem år, lovet leder Ed Miliband da han presenterte partiets valgløfter.

– Jeg er klar for å legge til side den forslitte gamle tanken om at så lenge vi tar vare på de rike og mektige, går det bra. Klar for å bygge et land som fungerer for arbeidende folk igjen. Klar for å vise i praksis at det bare er når arbeidsfolk lykkes at Storbritannia lykkes, kunngjorde Miliband. Alle partiene har denne uka presentert sine manifest før valgkampen trer inn i den mest intense fasen.

Men Labour skal ikke lenger ha monopol på merkelappen som partiet for de arbeidende, mener De konservative. Derfor forsøker statsminister Camerons nå å lansere toryene som arbeidende folks parti. Camerons løfte til folk på minstelønn er at de ikke skal behøve å betale inntektsskatt. Han har dessuten tidligere i år også varslet en økning til åtte pund per time innen 2020. Minstelønnen i Storbritannia i dag er på 5,5 pund.

BBC politiske redaktør Nick Robinson påpeker at Miliband og Cameron forsøker «å bytte klær» ved at toryene vil være arbeidernes parti og Miliband fremstiller Labour som det ansvarlige økonomiske partiet, en merkelapp De konservative har plassert på seg selv de siste årene.

– Det er selvsagt en grunn til at toryene og Labour prøver så hardt å ligne hverandre. De to store partiene står på stedet hvil på målingene, kommenterer Robinson i en analyse.

Trues av UKIP

Det er kampen om de samme velgerne det nå står om i flere valgkretser foran valget. Særlig De konservative, men også Labour, har mistet velgere til partiet UK Independence party (UKIP). Også UKIP-leder Nigel Farage appellerte til lavt- og middels lønnede da han presenterte sine løfter denne uka, men da ved å lokke med lavere skatter i det han kaller en «lavskatt-revolusjon». UKIP vil i likhet med toryene la minstelønnsmottakere slippe skatt.

UKIP ble det største partiet da britene stemte ved Europa-valget i fjor. Men velgerne stemmer ofte annerledes i nasjonale valg, og valgsystemet i parlamentsvalg er et annet. Dette gjør at UKIP trolig ikke har sjanse til å vinne mer enn en håndfull kretser.

Mer fra Dagsavisen