700.000 mennesker dør årlig i Europa på grunn av røyking. Skremmende røykpakker skal nå få flere til å slutte, håper EUs helseorgan. Tirsdag skal EU-landene stemme over en ny lov med strengere regler for røykinnpakning. FOTO: ANDRES KUDACKI/ NTB SCANPIX

Kjemper mot røykpakken

RØYKING: EU går til kamp mot røykedøden med å gjøre røykpakkene mindre attraktive, men tobakkslobbyen går til kraftig motangrep. Neste uke står slaget i EU.

Den mektige tobakksindustrien har allerede gått på sviende nederlag om reklameforbud, helseadvarsler på røykpakkene, forbud mot tipakninger og røykeforbud på restauranter og barer. Nå går EU til angrep på røykpakkene.

Med påbud om store skremselsbilder og nøytrale innpakninger, uten logoer, stilig design eller spreke farger, vil EU bekjempe røyking og redusere antallet unge som begynner å røyke. EU-landene skal etter planen stemme over det nye lovforslaget tirsdag, men avstemningen er allerede utsatt flere ganger, etter kraftig lobbyvirksomhet fra tobakksindustrien.

- Utsettelsen er en stor seier for tobakksindustrien, sier Litauens helseminister Vytenis Andriukaitis, ifølge nettstedet EuObserver.

Litauen har formannskapet i EU i høst og er sterk forkjemper for strengere kontroll med tobakksindustrien. Utsettelsen sørger for at det nye direktivet trolig ikke rekker å bli iverksatt før neste år, da har Litauen gitt formannskapet videre til langt mer tobakksvennlige Hellas.

 

Les også:

Røyking dreper flere enn antatt

Ber om dyrere røyk

 

Vil forby mentol

Det er særlig tobakksgiganten Philip Morris som har lobbet hardt overfor Brussel. Tobakksprodusenten har brukt hele 161 ansatte og rådgivere og ti millioner kroner på lobbyvirksomhet i Brussel i fjor, ifølge lekkasjer til den britiske avisen The Observer.

EU-parlamentarikere har vært i hele 233 møter med lobbyister fra tobakksindustrien, og totalt skal ni tobakksprodusenter, 22 lobbygrupper og 12 pr-firmaer være involvert i kampen mot det nye EU-direktivet, ifølge en studie fra Corporate Europe Observatory, en gruppe som forsker på lobbyvirksomhet i EU.

Den nye tobakksloven vil tvinge tobakksprodusentene til å dekke minst 75 prosent av røykpakkene med skremselsbilder og helseadvarsler. Lovforslaget vil også forby alle smakstilsettinger i tobakksprodukter, som mentol, vanilje og jordbær, i tillegg til alle smale sigaretter og smale sigarettpakker fordi disse produktene appellerer til unge. Lovforslaget kan også føre til at elektroniske sigaretter som er blitt særlig populært i Frankrike, kan bli solgt som et medisinsk produkt.

Philip Morris mener det nye direktivet er mangelfullt. Tobakksindustrien har hevdet at de strengere reglene vil føre til at små kiosker som selger sigaretter vil måtte stenge, folk mister jobben, og at de mer nøytrale røykpakkene vil åpne for flere forfalskninger.

 

Les Dagsavisens leder på Nyemeninger.no

 

Smaker dårligere

Australia er så langt det eneste landet i verden som har innført en lov med klare utseendekrav til røykpakkene for å gjøre dem så lite fristende som mulig. Røykpakkene skal ha grønnbrun farge og store, grafiske helseadvarsler. De ulike sigarettmerkene er skrevet med den samme lille skrifttypen og alle fancy logoer, farger eller slagord er forbudt.

Og mye tyder på at loven virker: Antallet som kontakter landets røykestopp-telefon har økt kraftig siden loven trådte i kraft i desember i fjor, og mange røykere forteller at de mener sigaretten smaker dårligere nå.

- Dette viser hvor sterke signaler innpakning sender om angivelige kvaliteter ved et bestemt merke, sier leder Kylie Lindorff i Australias komiteen mot røykerelatert kreft.

I tillegg til EU diskuterer også New Zealand, Frankrike, India, Sør-Afrika og Storbritannia strengere innpakningsregler for tobakksprodukter. Studier viser at grafiske bilder av ødelagte lunger og andre helseskader som følge av røyking, har en klar effekt på å redusere antallet røykere, reklameforbud og høy skatt på tobakksprodukter virker også. Årlig dør hele seks millioner mennesker verden over på grunn av røyking, om ikke noe gjøres vil antallet øke til åtte millioner innen 2030, ifølge Verdens helseorganisasjon.

iselin.moller@dagsavisen.no

Røykedøden

Røyking er en av verdens aller største trusler mot folkehelsen, og fører blant annet til hjerte- og karsykdommer, kreft, kronisk lungesykdom og diabetes.

Røyking dreper om lag halvparten av røykerne.

Om lag 700.000 mennesker i Europa dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert eneste år.

I verden dør mer enn fem millioner mennesker på grunn av røyking årlig, 600.000 av dem er ikke-røykere som dør av passiv røyking. Antallet vil øke i årene framover fordi de røykerelaterte dødsfallene kommer flere år etter at røykingen startet.

Nesten 80 prosent av verdens 1 milliarder røykere bor i lav- og mellominntektsland.

Røyking øker globalt, men synker i noen av verdens rikeste land. 
Kilde: Verdens helseorganisasjon (WHO)