En skogbrann har siden torsdag herjet Sala kommune i Västmanland. brannen sprer seg raskt og ukontrollert. FOTO: FREDRIK PERSSON / NTB SCANPIX

Kjemper mot 
flammene i Sverige

STORBRANN: Den verste brannen i moderne tid herjer skogene i Midt-Sverige. Brannmannskapene sliter med å få kontroll og flammene sprer seg raskt.

En 30 år gammel mann som kjørte tømmerbil er omkommet i brannen. Kollegaen hans overlevde, men ligger på sykehus med alvorlige brannskader.

- Det kan se ut som at de har blitt overrasket av brannen og omringet av flammer, sier Ivan Åslund ved politiet i Västmanland til nyhetsbyrået TT.

Brannmannskapene strever med å få kontroll over flammene som nå sprer seg ukontrollert, og truer med å spre seg til byer og boligområder i området. I går ettermiddag spredde den seg raskere enn én meter per sekund.

- Vi er i en alvorlig og urovekkende situasjon, sier forsvarsminister Karin Enström på en pressekonferanse om brannen i går ettermiddag.

Brannen har herjet i skogene ved Sala i Västmanland siden torsdag i forrige uke og raser nå over et område som er større enn hele Malmö kommune, Malmö er Sveriges tredje største by.

 

Evakuerer

Brannen sprer seg mest nordover. I byer og boligområder i nærheten av brannområdet ligger røyken tjukk og svart, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Emma Pettersson (29) er klar for å evakuere fra byen Norberg i Västmanland, der hun bor sammen med sønnen. Hun har pakket med seg det viktigste i tilfelle det verste skulle skje og flammene tar huset.

- Det er fotografier og tegninger som gutten har laget, sier hun.

I Sala kommune er myndighetene i beredskap.

- Vi blir praktisk talt nedringt, sier Gunilla Pettersson, enhetssjef i Sala kommune til nyhetsbyrået TT.

Mange er redde og urolige for slektninger og hjemmene sine, men det er også mange som ringer fordi de vil hjelpe til og bistå med en sengeplass eller mat for dem som er ramme, forteller hun.

Over 1.200 personer var i går evakuert fra hjemmene sine og flere hadde fått beskjed om å gjøre seg klare i tilfelle evakueringsbeskjeden kom.

 

Får norsk hjelp

Mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet, og 13 helikoptre er blitt brukt til å slippe vann over flammene. Også to norske helikoptre er stilt til rådighet og skal etter planen settes inn i dag.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt. Natt til i går var ikke målet å slukke brannen, men å begrense den, ifølge de lokale myndighetene i Västmanland. Bakkemannskapet ble i går doblet for å møte flammene, mens brannfolkene samtidig forberedte seg på at vinden skulle snu i går kveld.

Værforholdene er vanskelige, og i tettstedet Sala ble det mandag målt 34,4 grader, noe som var ny varmerekord.

- Blant tretoppene blåser det 15 meter per sekund. Det gjør at gnister kan forflytte seg flere kilometer, sier Erik Bergman i den svenske redningstjenesten ifølge Aftonbladet.

iselin.moller@dagsavisen.no