Overlevende etter tyfonen Haiyan står i kø for å få gratis ris i byen Tacloban, som er av de hardest rammede områdene etter tyfonens herjing. FOTO: ERIK DE CASTRO/REUTERS/NTB SCANPIX

Kjemper for å overleve

FILIPPINENE: Likstanken sprer seg i Tacloban mens desperate overlevende kjemper for å finne dyrebare dråper med drikkevann. Verden vil hjelpe, men det er vanskelig å få nødhjelpen raskt fram.

I Tacloban, en av byene som ble hardest rammet av tyfonen Haiyan, står knapt et eneste helt hus igjen. Gate på gate er fylt av ruinhauger, der fortvilte og utslitte mennesker leter etter sine kjære og noe å spise og drikke.

Tusenvis av døde ligger i ruinene, og stanken av lik ligger som et tungt lokk over byen. Ifølge FN har over 10.000 mennesker mistet livet bare i Tacloban, mens 600.000 er hjemløse. Om lag 10 millioner mennesker, 10 prosent av landets befolkning, er berørt av tyfonen.

Desperat situasjon

– Det er en desperat situasjon. Folk har verken mat, vann eller tak over hodet, og nå blir stadig flere syke, forteller Thord Dahl i Skandinavisk barnemisjon på telefon fra Manila til NTB.

– Situasjonen kunne knapt bli verre, men det har den blitt, sier Dahl, som er ansvarlig for organisasjonens arbeid på Filippinene. Faren er nå stor for at mangel på rent vann fører til utbrudd av sykdommer.

– Folk drikker alt vann de kommer over. Og det har regnet i hele dag, så folk blir kalde og får lungebetennelser, sier han.

– Hjelp oss!

Utslitte redningsarbeidere forsøker så godt de kan å hjelpe. Men både ødelagt infrastruktur og logistikkproblemer gjør det vanskelig å få hjelpen raskt fram.

– Vi har ingenting. Huset vårt er borte, vi har ingen penger, vi har mistet alle dokumenter, pass, skolepapirer, sier 48 år gamle Carol Mampas mens hun forsøker å pleie sin febersyke lille sønn.

– Vær så snill å si til myndighetene at de må hjelpe oss. Hvor er maten? Hvor er vannet? Hvor er militæret som skal hente ut de døde, spør hun mens tårene triller.

FN ber om millioner av dollar

I tillegg til de 54 millioner dollar som til nå har kommet, ber FN om ytterligere 301 millioner dollar fra verdenssamfunnet. FN har brukt 25 millioner dollar fra sitt sentrale nødhjelpsfond.

– Det trengs penger til mat, vann, sanitær, helseklinikker, opprydding, og også til å beskytte de aller mest sårbare, nemlig barna, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

Mye hjelp er på vei og mange land har bevilget penger, Norge gir i første omgang 20 millioner. En rekke hjelpeorganisasjoner, også flere norske, har sendt mat og vannrensingsutstyr i tillegg til telt, tepper, medisiner og feltsykehus.

USA og Storbritannia har sendt soldater, skip og helikoptre for å få hjelpen fram. Også Kina, som i lang tid har ligget i en bitter strid om territorier med Filippinene, har tilbudt hjelp.

Men situasjonen er kaotisk og manglende sikkerhet er i ferd med å bli et stort problem. Lastebiler med nødhjelp blir plyndret av opprørsgrupper og kriminelle. Myndighetene har sendt tusenvis av soldater for å styrke sikkerheten. Det er innført portforbud i Tacloban om natten i et forsøk på å holde kriminaliteten nede.

Nordmenn melder seg

Stadig flere nordmenn på Filippinene tar nå kontakt, opplyser UD.

– Etter hvert som telefonlinjene gradvis kommer tilbake, har vi kommet i kontakt med flere personer som familier i Norge har vært bekymret for, sier pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB.

UD vil ikke oppgi hvor mange bekymringsmeldinger norske myndigheter har fått og hvor mange nordmenn som eventuelt er savnet.

– Det er et kontinuerlig arbeid å opprette kontakt med nordmenn. Hvis vi går ut med tall, kan det skape unødig bekymring, sier Sehl.

Flere nordmenn som opplevde den voldsomme tyfonen på nært hold, befant seg tirsdag på den norske ambassaden i Manila.

– De forteller om enorme ødeleggelser, og at det er et veldig stort behov for hjelp, opplyser Sehl. (NTB)


 

Røde Kors sender helseklinikk til Filippinene

Røde Kors sender om få dager leger og en helseklinikk til Filippinene for å bistå tyfonofrene.

– Det er ekstremt viktig å få medisinsk utstyr inn så raskt som mulig. Mange lokale sykehus er ødelagt, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl, til NTB.

Norges Røde Kors er sammen med canadisk Røde Kors bedt om å bistå med et feltsykehus. Den vil ha 20 sengeplasser og kirurgisk kapasitet, opplyser Raustøl.

Planen er å få personell og utstyr av sted torsdag. Hvem som drar blir klart i løpet av dagen tirsdag. Det finnes nesten ikke medisiner i det rammede området, og mange helsepersonell er selv rammet av katastrofen.

– Våre eksperter som allerede er i landet skal nå se hvor behovet er størst slik at vi raskest mulig kan få begynne behandlingen av sårede, fortsetter Raustøl.

Noe utstyr blir sendt fra Norge og noe fra Canada. Nøyaktig hvor klinikken skal etableres er foreløpig ikke bestemt.

– Det er alltid en stor fare i slike situasjoner at det oppstår epidemier i etterkant, derfor svært viktig å skaffe rent vann og mat, sier Raustøl.

– Akkurat nå oppleves problemene med å få hjelpen fram som det mest utfordrende. Men det jobbes på spreng med å få åpnet havner, flyplasser og veier, legger han til. (NTB)