Verden

Kjemiske våpen tilbake i Syria

Det syriske regimet bruker igjen kjemiske våpen, ifølge Human Rights Watch. For mange syrere er livet blitt et helvete på jord.

JAFFA (Dagsavisen): Ved titiden om kvelden den 16. mars var Talib-familien samlet i kjelleren i landsbyen Sarmin, bare noen kilometer fra byen Idlib. Bestemor Aioush var der, mamma og pappa og deres tre barn, fra ett til tre år gamle.

Kanskje foretrakk de å være under jorden ettersom det syriske regimet allerede hadde bombardert området fra luften. Men den kvelden for en måned siden traff en bombe like ved hjemmet deres. Resultatet ble hjerteskjærende.

Doktor Mohamed Ghaleb Tirani fra sykehuset i Sarmin, var blant de første som fikk se familien.

– De så døde ut. Men de hadde ingen synlige sår, fortalte Tirani til organisasjonen Human Rights Watch. Bestemoren døde på vei til sykehuset. Ut av barnas munner kom det skum, og så stoppet hjertene deres å banke. Så døde foreldrene.

Bruker klorgass

I september 2013 lovte Syria, etter press fra USA, å gi fra seg alle kjemiske våpen. Dette var etter gjentatte bombeangrep mot sivile i utkanten av Damaskus der kjemiske masseødeleggelsesvåpen ble brukt. I ett enkelt angrep ble over 1.000 mennesker drept.

Russland bidro til avtalen om de kjemiske våpnene, og reddet dermed også Syria fra et amerikansk angrep. Nå er det flere tegn på at Syria igjen tar i bruk kjemikalier i krigføringen mot sin egen befolkning.

Trolig er det klor regimet nå bruker. I utvannet form og i små mengder er klor et livreddende middel ved at det desinfiserer vann så det blir mulig å drikke. Men konsentrert og i store mengder blir klor en dødbringende gass. Regimet plasserer kloret i tønner, uten sprengstoff, som så blir sluppet fra helikoptre ned mot sivilbefolkningen.

– Først var vi faktisk glade. Det er jo vanligvis gode nyheter når du ikke hører noen eksplosjon, fortalte Leith Fares, en hjelpearbeider fra det syriske sivilforsvaret, etter angrepene i mars. Men så begynte den dødelige gassen å spre seg fra tønnene. I minst seks tilfeller i Idlib-provinsen i mars skal Syria ha tatt i bruk slike kjemiske våpen.

De indirekte skadene av at klor nå brukes i bomber er nesten verre. Det syriske regimet har sluttet å bruke klor i drikkevannet i byer og landsbyer som ikke er lojale til regimet, noe som har ført til at millioner av mennesker er fratatt rent drikkevann.

Helsekrise

Mangelen på rent vann har tvunget folk til å flykte fra hjemmene sine og ført til en voldsom vekst i livsfarlige, smittsomme sykdommer.

I september meldte Verdens helseorganisasjon om en akutt fare for spredning av kolera og tyfus. Polio har allerede blitt en trussel i Syrias krigsområder på grunn av at kvaliteten på drikkevannet har falt.

Fra mars 2011, da opprøret mot president Bahar al-Assad startet, til i dag, har nær 220.000 mennesker blitt drept, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. FN har sluttet å telle de døde.

I går møttes FNs sikkerhetsråd for å diskutere bruken av kjemiske våpen i Syria. Øyenvitner ble fløyet inn fra Syria for å fortelle ambassadørene om tilstandene i Idlib. Men i Sikkerhetsrådet holder Russland, som har vetorett, en beskyttende hånd over Syria, og det er lite trolig at verdens mektigste land vil gjøre noe.

Idlib-provinsen har akkurat falt under Den islamske staten (IS) sin kontroll. Sivilbefolkningen blir bombet av Assads fly fra skyene, og terroriseres av en annen fiende på bakken. Gatehenrettelser var allerede et fenomen i Idlib og er nå fryktet å bli verre.

Økonomi i krise

Idlib har falt i IS sine hender fordi Assads regime mangler de nødvendige ressursene til å forsvare alle landområdene som i dag er under deres kontroll, ifølge professor Joshua Landis ved Oklahoma universitetet, som leder den velrenommerte Syria Comment-bloggen.

Tenketanken Carnegie snakket nylig med en syrisk forretningsmann som tror at Assads styre vil kunne kollapse på grunn av økonomisk krise.

– Vi trodde alltid at regimet ville overleve økonomisk i tre-fire år. Nå er vi der, sa forretningsmannen.

Mer fra Dagsavisen