Titusener levende lys på Victoria Park i Hongkong onsdag kveld for å minnes at det er 25 år siden massakren på Den himmelske freds plass. FOTO: PAUL YEUNG/REUTERS/NTB SCANPIX

Kinesere strømmer til Hongkong for å markere massakren

25 ÅR ETTER: I Victoria Park i Hongkong lyser titusener levende lys for å minnes de som mistet livet på Den himmelske freds plass. I resten av Kina er slike markeringer forbudt.

Titusener hadde møtt opp da våkenatten startet onsdag klokken 14 norsk tid. Arrangørene tror så mange som 200.000 mennesker kan komme til å delta i løpet av natten.

Våkenatten i delvis selvstyrte Hongkong er den eneste store markeringen av 25-årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Kina. I landet for øvrig er det forbudt å markere 25-årsdagen.

Kinesiske myndigheter holder Beijing i jerngrep. Tusenvis av politi og soldater, de fleste væpnet med automatvåpen, var onsdag utplassert i byens gater. På fredsplassen og i gatene rundt plassen var det tett mellom politibilene.

Også en rekke brannbiler og ambulanser sto i beredskap i den kinesiske hovedstaden. Flere steder hadde brannvesenets vannslanger allerede blitt klargjort som vannkanoner til umiddelbar bruk.

 

Les også: Fengslinger og fortielse foran 25-årsdag

 

Ber om redegjørelse

Utenriksminister Børge Brende (H) ber Kina være åpnere om hva som skjedde 4. juni 1989.

– Jeg er bekymret over rapporter om forsvinninger og forfølgelse av personer som ønsker å markere 25-årsdagen for volden som utspilte seg i Beijing og flere andre kinesiske byer natt til 4. juni i 1989, sier Brende.

Også USA ønsker mer åpenhet om hendelsen. 25 år etter tragedien har ikke kinesiske myndigheter offisielle tall for hvor mange som ble drept.

– Vi ber kinesiske myndigheter gjøre rede for hvor mange som ble drept, anholdt og savnet etter hendelsene 4. juni 1989, sier USAs president Barack Obamas talsmann Jay Carney.

Dalai Lama deltok onsdag på et bønnemøte i India. Han ba for ofrene for massakren og oppfordret Kina til å omfavne demokrati.

Turister nektet inngang

På Den himmelske freds plass gikk hverdagslivet tilsynelatende sin vante gang. Turister ruslet rundt på den enorme plassen mens suvenirselgere forsøkte å tjene noen slanter.

Men både uniformert og sivilkledd politi sto på hvert gatehjørne og sjekket id-papirene til alle som gikk forbi.

En australsk turist sier hun ble nektet å besøke Den forbudte by, en gang hjemmet til Kinas keiser, fordi hun ikke hadde passet sitt med seg. Det er vanligvis ikke et krav at turister må vise legitimasjon for å besøke det historiske området.

Hundrevis, trolig over 1.000, sivile og ubevæpnede kinesere ble drept da den kinesiske hæren slo til med full tyngde mot studentene og andre som demonstrerte på plassen 3. og 4. juni 1989 med krav om demokratiske reformer.