Verden

Kinas Pussy Riot

De slåss mot seksuell trakassering og kjemper for kvinners rettigheter. Nå har de sittet fengslet i en måned.

Fem unge feminister fra Kina får nå verdens oppmerksomhet. I én måned har de sittet i kinesisk varetekt. Angivelig fordi de planla å dele ut flygeblader og klistremerker mot seksuell trakassering på kvinnedagen 8. mars, ifølge internasjonale medier.

I Kina er kvinnene kjent for å slåss for kvinner og homofiles rettigheter, og også for sine kreative og oppsiktsvekkende aksjoner. De har demonstrert mot vold mot kvinner ved å marsjere gjennom gatene ikledd brudekjoler oversprutet med blod, de har okkupert toaletter for menn for å protestere mot mangelen på offentlige toaletter for kvinner og barbert hodet i protest mot at kinesiske universiteter har høyere opptakskrav for kvinner enn for menn.

Media kaller dem både geriljafeminister og nye Pussy Riot, etter det russiske punkbandet som ble verdensberømt da bandmedlemmene kom i fengsel for å ha spilt konsert i en kirke i 2012.

Uten dom

Wei Tingting, Wang Man, Li Tingting, Zheng Churan og Wu Rongrong ble fengslet mistenkt for å «oppfordre til krangler og lage bråk», en anklage kinesiske myndigheter ofte bruker for å slå ned på aktivister, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

De har nå sittet fengslet i én måned uten dom. Kinesiske myndigheter har forsøkt å hysje saken ned, men ryktene har spredd seg, og sist uke tok mer enn 1.100 personer sjansen på å underskrive en kampanje som krever at kvinnene blir løslatt, skriver New York Times’ korrespondent i Beijing.

I september skal Kina arrangere en FN-konferanse om nettopp kvinners rettigheter, for å markere at det er 20 år siden verdenskonferansen om kvinner i Beijing.

Vil ikke gi seg

Feministene får støtte på Facebook og Twitter, og også vestlige myndigheter har engasjert seg. USAs FN-ambassadør Samantha Power har sagt at Kinas myndigheter heller bør jobbe for å bekjempe sakene kvinneaktivistene slåss mot, i stedet for å kneble kvinnene.

Kinesiske myndigheter har så langt ikke latt seg rikke.

– Ingen har rett til å be Kina om å frigi bestemte personer, sa talsperson Hua Chunying fra det kinesiske utenriksdepartementet sist uke.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener myndighetene kan ha blitt skremt av feministenes suksess. De har lykkes med å mobilisere unge kvinner, og aksjonene har hatt stort gjennomslag i Kina.

BBC har snakket med en feminist som også ble fengslet på kvinnedagen, men som ble løslatt kort tid senere. Av frykt for reaksjoner vil hun være anonym. Hun sier at hun først ble redd, men at hun så tenkte at hun gjør noe meningsfullt.

– Akkurat nå ville jeg ikke ha funnet på å gjøre noe så ekstremt som å protestere i gatene, vi må kanskje endre strategi, men organisasjonen vil fortsette, sier hun.

Mer fra Dagsavisen