Verden

Kina skryter av norsk nei

BESØK: Kina er tilfreds med at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ikke vil ta imot Dalai Lama, når den tibetanske eksillederen besøker Oslo i mai.

– Den norske holdningen er bra, sier en talsmann.

Norge gjorde galt i å betrakte Dalai Lama som en god venn. Regjeringen i Beijing har merket seg de nye signalene fra Oslo, framholdt det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Qin Gang på en orientering for mediene i Beijing mandag.

– Norge bør samvittighetsfullt følge opp Kinas bekymringer, og ta virkelig skritt for å rette opp tidligere feil. På den måten kan man skape positive forhold for å bedre og utvikle det tosidige forholdet, fortsatte Qin.

Kinas forhold til Norge har vært på frysepunktet siden 2010, da Nobelkomiteen i Oslo ga fredsprisen til den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo. Dalai Lamas planer om et besøk i Norge fra 7. til 9. mai har skapt ny spenning.

Utenriksminister Brende varslet før helgen at ingen representanter for norske myndigheter vil møte Dalai Lama mens han er i Norge. Hovedbegrunnelsen var den «ekstraordinære situasjonen» der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina.

Mer fra Dagsavisen