Kina om eks-spion som har søkt tilflukt i Australia: – Han er en svindler

Eks-spionen Liqiang «William» Wang vil ha politisk asyl fra Kina i Australia. Kinesisk politi hevder imidlertid at Wang slett ikke er den han utgir seg for å være.

Lørdag meldte Sydney Morning Herald og The Age at Liqiang «William» Wang har gitt informasjon til Asio, Australias byrå for kontraspionasje, rundt bevegelsene til en rekke høystående tjenestemenn i det kinesiske forsvaret. Informasjonen skal dreie seg om kinesiske etterretningsoppdrag i både Hongkong, Taiwan og Australia, skriver The Guardian.

– Jeg har selv vært involvert i denne spionasjen, sa Wang i en uttalelse til Asio i oktober.

Wang, som nå er i Australia på turistvisum, befinner seg på et skjulested i storbyen Sydney. Han uttaler til australske medier at han ønsker seg umiddelbar beskyttelse av landets myndigheter.

Les også: Protestbølgen i verden er ung, lederløs og folkelig. Og den har en smitteeffekt (DA+)

– Han har et legitimt krav om politisk asyl, sa Anthony Albanese, leder for det australske Labor-partiet, til The Guardian tidlig lørdag.

– Vi er nødt til å sørge for at Australias suverenitet er beskytttet, la Albanese til.

Saken fortsetter under bildet

Anthony Albanese. Foto: Saeed Khan/NTB scanpix

Kina har imidlertid en annen versjon enn Wang, skriver nyhetsbyrået Reuters. Ifølge kinesisk politi er Wang arbeidsledig, og i tillegg ettersøkt for svindel. Han skal ha vært i besittelse av et falskt kinesisk pass på vei til Hongkong i april.

Australske myndigheter har så langt ikke kommentert hvorvidt Wang vil bli innvilget politisk asyl.

Les også: Turistene strømmer til spøkelsesbyen: – Jeg har et svært enkelt budskap. Ikke dra dit