Kina-forsker Koen Wellens åpner for at hongkong-demonstrasjonene kan fortsette. i går var antallet demonstranter redusert i hongkong sentrum, men noen holder likevel stand. FOTO: WALLY SANTANA/NTB SCANPIX

- Kina frykter smitteeffekt

HONGKONG: Kina-ekspert tror kinesiske myndigheter etter Hongkong-demonstrasjonene vil utøve sterkere press mot bevegelser på Fastlands-Kina som krever økt demokrati.

Dagliglivet ser ut til å vende noe tilbake til Hongkongs sentrum etter at «Occupy Central»-demonstrantene er i innledende deler av forhandlinger med Hongkongs politiske ledelse. Mens Hongkongs upopulære leder Leung Chun-ying har truet med at politiet igjen vil gripe inn mot demonstrantene dersom de ikke fjernet seg i løpet av gårsdagen, uttalte studentleder Alex Chow Yong-kang i går at demonstrasjonene fortsetter og han ber demonstrantene «holde ut». Det skriver South China Morning Post, en uavhengig avis i Hongkong.

Demonstrantene åpnet i går noe av adgangen til et av regjeringsbyggene i finansdistriktet Admiralty. Det er så langt ikke brukt mer makt mot demonstrantene.

Imens følger Kinas ytre regioner - og Taiwan - med på hva demonstrasjonene i Hongkong (se faktaboks) - selv om disse har svært ulik status opp mot Beijing.

 

- Vil isolere Hongkong

Bjørnar Sverdrup-Thygeson, Kina-ekspert ved NUPI, Norsk Utenrikspolitisk Institutt, advarer mot å trekke for mange paralleller til bevegelser som søker løsrivelse fra Fastlands-Kina, som Xinjiang og Tibet.

- Disse kan la seg inspirere av Hongkong, men har ikke nok folkelige strukturer til å lede slike bevegelser igjennom. Så langt har den politiske ledelsen i Kina lyktes svært godt i å isolere hendelsene til Hongkong. Dette er de også svært gode til: å sørge for at lokal uro, forblir lokal, sier Sverdrup-Thygeson til Dagsavisen.

Uavhengige observatører kan melde om at Beijing særlig strammer grepet på mikroblogg-tjenesten Weibo, der det pågår rekord-sensur av meldinger og bilder fra Hongkong-demonstrasjonene. Noe informasjon slipper likevel gjennom til Fastlands-Kina, blant annet gjennom turisme.

- Det er stor forskjell på Hongkong og kinesiske landsbyer. Men Occupy Central-bevegelsen i Hongkong er klart en inspirasjon for det opposisjonelle på Fastlands-Kina. Men der har man ingen reelle, organiserte opposisjonelle bevegelser, sier Sverdrup-Thygeson, og mener demokratibevegelsen vil få begrenset innflytelse utover Hongkong på kort sikt.

- Men demonstrasjonene kan, på lengre sikt, være en inspirasjon for et uavhengig rettssystem, økte sivile rettigheter og begynnende demokrati på Fastlands-Kina, sier Kina-forskeren.

Han mener det mest nærliggende eksempelet er Macao og Guandong-provinsen, som ligger nært Hongkong.

 

- Frykter smitteeffekt

Aktivisten Wang Long (26) fra Shenzhen i Guangdong-provinsen skal tidligere denne måneden ha blitt anholdt etter at han postet et bilde av demonstrasjonene i Hongkong på mikrobloggtjenesten Weibo, melder nettsiden Freeweibo.com, ifølge South China Morning Post.

- Vil presset mot bevegelser som søker økt demokrati nå øke?

- Beijing frykter smitteffekten fra Hongkong og vil sette store ressurser inn på å begrense denne. Sterkere press mot sympatiserende grupper på fastlandet vil være en del av dette, sier Sverdrup-Thygeson.

Koen Wellens, forsker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, påpeker at påvirkingene fra Hongkong på Tibet og Xinjiang kan overdrives.

- Mens demonstrantene i Hongkong har lite å frykte fra Folkets frigjøringshær, vet personer som motsetter seg kinesisk styre i Xinjang-provinsen og Tibet at dette ikke er tilfelle for dem, sier Koen Wellens, som mener Hongkong emosjonelt kan ha en slags inspirasjon for disse gruppene.

 

- Taiwan følger med

Kina-forskerne mener den mest reelle påvirkningen vil være for Taiwan. Øy-gruppen, som i år har innledet diplomatiske samtaler med Kina for første gang på 65 år, følger trolig nøye med på det som skjer i Hongkong.

«Ett land, to systemer»-politikken, som er grunnlaget for Hongkongs selvstendighet fra Kina, var opprinnelig ment for å gjøre relasjonene mellom Taiwan og Kina sterkere.

- Dette er også noe av grunnen til at Beijing ikke gikk hardere til verks for å presse til en mer hardhendt maktbruk av politistyrkene i Hongkong. Dersom Kina skulle gjøre dette, ville det sendt et særdeles lite fruktbart signal til Taiwan, sier Sverdrup-Thygeson.

Det er Wellens enig i.

- Det vil nå være få støttespillere for «ett land, to systemer»-lignende politikk i Taiwan når man ser det som skjer i Hongkong, sier forskeren ved Norsk senter for menneskerettigheter.

- Hva har demonstrantene så langt oppnådd?

- De vinner nok ikke fram med det viktigste kravet om fullt demokrati. Beijing vil ha særdeles liten lyst til å vise svakhet og gi etter for demonstrasjoner på den måten. De vil ikke vise for resten av Kina at dersom demonstranter lager bråk, vil de få gjennomslag, sier Sverdrup-Thygeson, som åpner for at Beijing kan svare på andre måter.

- De kan komme med mindre innrømmelser. Dette kan være løfter om at de vil åpne opp på nytt for konsultasjonene om demokratiseringen av Hongkong. Utskiftninger av den regionale lederstrukturen kan også være aktuelt, sier NUPI-forskeren.

Koen Wellens mener det er mulig at demonstrasjonene vil fortsette når demonstrantene får hvilt seg, men at det vil være viktig for dem å oppnå en symbolsk seier videre.

- Enkelte mener at de har oppnådd mye ved å understreke folkets rett til å bli hørt og at dette er over all forventning. De har svekket den lokale ledelsen, som er Beijing-tro. Om det vil være en fordel eller ulempe, vil vi se framover, sier Woellens.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no