Kina: Enighet med USA om plan for nedtrapping av toll

USA og Kina er enige om å gradvis fjerne tollbarrierene mellom landene hvis de gjør framgang i handelsforhandlingene, ifølge en kinesisk talsmann.

Gao Feng, talsmann i det kinesiske næringsdepartementet, beskriver samtalene de siste ukene som konstruktive.

– Partene er enige om å oppheve de ekstra tollene i etapper, etter hvert som det gjøres framskritt mot en avtale, sa han på en pressekonferanse torsdag.

Planen er angivelig at landene skal fjerne tollsatser parallelt og i samme takt.

Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av amerikanske myndigheter. Men de er et nytt signal om at landene kan være i ferd med å nærme seg en første delavtale. Amerikanske myndigheter har beskrevet en slik avtale som «fase 1».

Uttalelsen fra Gao Feng bidro torsdag til en viss oppgang på børsene i Asia og Europa. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 0,6 prosent.

Men fortsatt er det mye som er uklart om framdriften i handelsforhandlingene mellom USA og Kina.

– Spørsmålet nå er hva partene egentlig er blitt enige om. Markedets fokus har flyttet seg til hvordan USA vil reagere på Kinas tolluttalelser, sier økonom Tommy Xie i finansgiganten OCBC til nyhetsbyrået Bloomberg.

USA og Kina har innført omfattende tollsatser på hverandres varer etter at president Donald Trump startet handelskonflikten med Kina i fjor.