Verden

Kina bruker koronaslegga i Xinjiang

Innesperring, 40 dagers karantene og tvungen medisinering er blant tiltakene Kina har innført i Xinjiang-regionen for å stanse et utbrudd av koronaviruset.

Siden midten av juli er det registrert 826 nye tilfeller av covid-19 i regionen, som ligger nordvest i landet. Kinesiske myndigheter har svart på utbruddet med å låse folk inne i hjemmene sine og innføre 40 dagers karantene. De som ikke følger reglene, blir arrestert.

Den siste tida har tusenvis av innbyggere i Xinjiang klaget på sosiale medier over de drakoniske tiltakene. I enkelte av innleggene, som ofte blir sensurert, har de lagt ved bilder av seg selv, lenket med håndjern til rekkverk og med ytterdørene boltet med metallstenger.

Les også: Borgen svenskene ikke klarte å ta

Tvungen medisinering

I tillegg blir mange innbyggere tvunget til å drikke en tradisjonell kinesisk medisin. Nyhetsbyrået AP har intervjuet flere av dem, blant dem en middelaldrende uigur-kvinne som ble arrestert av politiet og satt på en celle med flere titalls andre kvinner.

Der ble hun tvunget til å drikke medisinen som gjorde henne både svak og kvalm, forteller kvinnen, som satt fengslet i over én måned.

Etter at hun slapp ut, blir hun oppsøkt av kommuneansatte én gang om dagen og tvunget til å ta medisinen, trass i at hun flere ganger har testet negativt. Nekter hun, truer de med å arrestere henne på nytt, forteller kvinnen, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

Rammer uigurer

Nedstengingen av Xinjiang har nå vart i 45 dager og skal ha gått spesielt hardt ut over uigurene og andre muslimske minoriteter i regionen. Flesteparten av Kinas uigurer bor i Xinjiang, og Kina har en rekke ganger blitt anklaget for overgrep mot folkegruppen. Over én million uigurer skal ha blitt plassert i fangelignende leirer.

Men også andre innbyggere klager. En hankinesisk kvinne la nylig ut et bilde på sosiale medier som viser henne selv og en helsearbeider i beskyttelsesutstyr som passer på at hun tar medisinen.

– Hvorfor tvinger dere oss til å ta medisin når vi ikke er syke, skriver hun i innlegget – som raskt ble slettet.

Også andre steder i Kina har det blitt innført strenge tiltak og nedstenging, deriblant i Wuhan i Hubei-provinsen, der koronaviruset først oppsto. Fra disse stedene har det imidlertid ikke kommet rapporter om tvungen medisinering.

«100 prosent»

Kinesiske myndigheter begrunner tiltaket med at de vil sikre helsen til innbyggerne, men sier ikke noe om hvorfor tvungen medisinering ikke er innført andre steder enn i Xinjiang. Samtidig sier myndighetene at deltakelsen i behandlingen i regionen «har nådd 100 prosent».

Helt siden starten av koronapandemien har den kinesiske regjeringen under president Xi Jinpings ledelse forsøkt å få befolkningen til å ty til tradisjonell kinesisk medisin.

Eksperter påpeker på sin side at tiltaket i Xinjiang er uten sidestykke.

– Ingen av disse medisinene er vitenskapelig bevist å være effektive og trygge, sier den tidligere biokjemikeren Fang Shimin, som nå bor i USA.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen