Verden

Kina advarer Norge

UTENRIKS: Kina advarer norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai.

Det var en talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

– Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin.

– Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, fortsatte han.

– Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og er imot at han møter utenlandske ledere, tilføyde Qin.

Han kommenterte ikke at president Barack Obama møtte Dalai Lama for kort tid siden.

Les også: - Vi mister en stor mulighet

Utenriksminister Børge Bende (H) nøler med å ta en beslutning om han skal møte tibetanernes åndelige leder. Han håper å få lov til å snakke med Kina om menneskerettigheter om han sier nei.

Uttalelsen fra Kina understreker dilemmaet den norske regjeringen er i. Selv om Brende – som flere andre Høyre-politikere – i opposisjon har talt varmt for tibetanernes rettighetskamp, frykter han som minister at et møte med fredsprisvinneren vil ødelegge muligheten for normal kontakt med Kina i lang tid.

– Dette utspillet fra kinesisk UD bør ikke overraske noen. Som jeg sa i Stortinget så må vi ta innover oss at et eventuelt møte mellom norske myndigheter og Dalai Lama vil vanskeliggjøre normaliseringen av det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina, sier Brende til NTB.

Les også: Nei til Dalai Lama

Ikke-eksisterende forhold

Fra Stortingets talerstol understreket han at Norges forhold til Kina er «nærmest ikke-eksisterende». Brende viste til at det ikke har vært politisk kontakt mellom de to landene på fire år. Kontakten ble brutt da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

– I mange viktige spørsmål er det avgjørende å ha en direkte dialog med Kina, sa Brende og viste til klimaendringer, internasjonale fattigdomspolitikk og menneskerettigheter. Han viste også til at handelen med Kina er blitt skadelidende.

Likevel framholdt han at regjeringen ikke har tatt noen beslutning om «en myndighetsperson» skal møte Dalai Lama når han kommer til Norge 7. til 9. mai.

SVs Audun Lysbakken minnet om at det begynner å haste.

– Norge kan ikke la seg diktere av kommunistpartiet i bytte mot markedsadgang for laks, sa SV-lederen.

Tror ikke på møte

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Brendes argumentasjon viser hvilken vei det bærer.

– Jeg hører at han sier at regjeringen ikke har tatt stilling og at det er vanskelige avveininger. Men slik jeg hører Brende, tror jeg ikke det blir noe møte mellom ham og Dalai Lama, sier han til NTB.

Både KrF og regjeringens andre støtteparti Venstre har sagt de mener det er viktig at regjeringen møter Dalai Lama.

Ketil Kjenseth (V) leder Stortingets Tibetkomité. Han minnet i spørretimen om at Brende hadde det samme vervet for 15 år siden.

– På 1990-tallet hadde vi direkte dialog med Kina om menneskerettigheter og om Tibet, svarte Brende.

Besøker Stortinget

Når Dalai Lama likevel kommer til Stortinget, er det som gjest hos Tibetkomiteen, der politikere fra regjeringspartiene så vel som opposisjonen er medlemmer.

Onsdag gjorde også tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete det klart at hun vil møte Dalai Lama i Norge i mai.

Under spørretimen onsdag beskrev hun Høyres opptreden som «pinlig».

– Dette snakket om å gå inn bakdøren, og presidentskapets nei til å møte ham. Det er pinlig. Det gjør Norge til en mindre nasjon. Denne saken er kommet på et lavmål, under Norges og Stortingets verdighet, sier Navarsete til NTB.

Mer fra Dagsavisen