Verden

Kerry til Tyskland for å oppklare

OVERVÅKING: På grunn av avlyttingsskandalen rundt den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSAs virksomhet i Tyskland, kommer USAs utenriksminister John Kerry på forsoningsbesøk.

Kerry reiser til Berlin så snart den neste regjeringen er klar, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. Hele reisen har som mål å redusere europeernes misnøye etter skandaleavsløringene i Europa om National Security Agencys virksomhet.

Kerry har allerede kunngjort at målet er en «transatlantisk renessanse» som skal doble samarbeidet mellom USA og Europa, blant annet gjennom en frihandelsavtale eller energisikkerhet.

Tyske myndigheter med statsminister Angela Merkel i spissen har reagert kraftig på opplysninger i tysk presse, basert på informasjon fra avhopperen Edward Snowden, om at NSA blant annet har avlyttet Angela Merkels mobiltelefon.

Hotellreservasjoner

Der Spiegel skriver i siste utgave at den britiske elektroniske etterretningstjenesten GCHQ målrettet overvåker bestillingene på over 350 hoteller verden over som benyttes mye av diplomater.

Overvåkingen skjer gjennom overvåking av de internettbaserte bestillingssystemene. GCHQ har utviklet et eget, strengt hemmelig program kalt Royal Concierge for å gjennomføre overvåkingen.

Dermed blir den britiske tjenesten daglig informert om reiseruter og reiseplaner til diplomater og regjeringsdelegasjoner, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

Fra Snowden

Opplysningene stammer fra dokumenter Der Spiegel har fått tilgang til fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden. Snowden befinner seg for tiden i Moskva, der han har fått midlertidig asyl.

Kunnskapene GCHQ får på denne måten, kan brukes til å avlytte hotellrom som bestilles og datautstyr som bringes med dit. De kan også brukes som grunnlag for såkalte humint-operasjoner. Humint er en forkortelse for human intelligence, etterretningsarbeid der agenter for tjenesten trer i funksjon.

GCHQ har på Der Spiegels henvendelse verken villet benekte eller bekrefte opplysningene.

Mer fra Dagsavisen