Verden

Kerry møter skepsis i terrorkamp

MOTSTAND: USAs utenriksminister John Kerry blir ikke lenger møtt med åpne armer blant allierte i Midtøsten. Det kan bety trøbbel for forsøket på å danne en koalisjon i kampen mot Den islamske staten.

JAFFA (Dagsavisen): USAs utenriksminister John Kerry fløy i går til Midtøsten i håp om å danne en koalisjon mot Den islamske staten (IS). Arbeidet vil ikke bli lett. Kerry skal blant annet ha samtaler i Amman, kort tid etter at hans norske kollega Børge Brende forlot den jordanske byen. Deretter fortsetter Kerry til Saudi-Arabia.

Formålet med besøket, slik det ble definert av president Barack Obama, er å mobilisere sunniarabiske partnere til å bekjempe IS, den sunnimuslimske ekstremistgruppen som styrer et belte fra nordlige Syria til vestlige og nordlige Irak.

Ifølge det amerikanske UD har 40 land uttrykt vilje til å delta i kampen. I dag står IS rundt 70 kilometer nord for den irakiske hovedstaden Bagdad.

- Målet med koalisjonen er å koordinere kampen mot trusselen som Den islamske staten utgjør, sier Jen Psaki, en talskvinne for Kerry.

USA selv anslår at kampen mot den ekstreme gruppen kan vare i over tre år, altså etter at Obamas regjeringsperiode er over.

Skepsis

Men USA og Kerry blir ikke lenger møtt med åpne armer. Under deres møte i al-Hummar-palasset i Amman er Jordans kong Abdullah ventet å uttrykke frykt for at ustabiliteten i Irak og Syria vil spre seg over grensen og inn i hans kongerike. Verken Jordan eller Saudi-Arabia stoler lenger på sin gamle allierte USA etter at Obama i 2011 krevde at deres kollega, Egypts president Hosni Mubarak, måtte trekke seg.

USAs posisjon i Midtøsten er blitt dramatisk svekket etter at Den arabiske våren brøt ut. Kerry planlegger ikke noe besøk til Kairo, der de nye regimelederne under president Abdel Fattah al-Sisi kun har avsky for Obamas samarbeid med regimet til det avsatte muslimske brorskapet. Egypt er den viktigste arabiske staten og en regional stormakt.

Sunni mot sjia

Og så er det den regionale dragkampen.

- USA vil måtte bestemme seg for hva slags rolle Iran skal ha her. Sjiamuslimske Teheran vil også bekjempe den sunnimuslimske ekstremistgruppen, men Saudi-Arabia ønsker ingen styrking av deres regionale rival Iran, sier Oraib Rintawi, lederen for al-Qudssenteret for politiske studier i Amman.

- USA akter ikke å sende fotsoldater til Irak og Syria. Så hvem skal bekjempe Den islamske staten på bakken? En kan jo ikke slå Den islamske staten kun ved hjelp av luftangrep. Skal plutselig det syriske regimet bli partner i kampen? Ingen arabisk stat vil sende fotsoldater inn i Syria. En lang rekke spørsmål må bli avklart de neste dagene, sier Rintawi til Dagsavisen.

Den islamske staten, ledet av Abu Bakr al-Baghdadi, har brukt de siste tre årene på å få fotfeste i Irak og Syria. Tidligere i år opprettet al-Baghdadi sitt kalifat, og sivile som lever under hans kontroll må følge hans ekstreme tolkning av islam eller risikere henrettelse.

Vesten har lenge vært bekymret for framveksten av ekstreme islamister i Syria og Irak, men det var først og fremst halshoggingene av de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff som tvang fram en reaksjon fra Obama. En meningsmåling offentliggjort av CNN i går viste at hele 61 prosent av amerikanerne er imot å sette inn amerikanske bakkestyrker i Irak. Det har også Obama sagt han ikke vil gjøre. Derimot mener 76 prosent at USA bør trappe opp flyangrepene mot de islamistiske opprørerne som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria.

Kerry er også blitt kritisert av USAs gamle utenriksminister Henry Kissinger, som i helgen sa at Iran utgjorde en langt større trussel enn Den islamske staten.

Fungerende administrasjon

Mens Vesten foretrakk ikke å involvere seg direkte i krigen i Syria, har al-Baghdadis menn faktisk greid å etablere en viss administrasjon i områdene under deres kontroll. I byen Raqqa i Syria, som på mange måter er blitt deres hovedstad, greier gruppen å levere goder som elektrisitet og vann. Selv mobilnettet er fremdeles oppe. Ifølge folk som har reist ut av området, står islamistene for styringen av alt fra bakerier til banker.

- Hvis al-Baghdadi greier å splitte koalisjonen som dannes, ved å bygge på rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia eller fokusere på rollen det syriske regimet vil spille, vil han kunne komme seg gjennom denne stormen, sier Rintawi.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen