Verden

Kenya sørger over sine mange døde

TERRORAKSJONEN: Al-Shabaabs nådeløse angrep på kjøpesenteret Westgate, forener Kenya i sorgen. De fleste av de drepte var kenyanere. Flere kenyanere er også fortsatt savnet.

I går ettermiddag veltet svart røyk opp fra det sønderskutte kjøpesenteret i Nairobi. Brannbiler og militære kjøretøyer omringet åstedet for det verste terrorangrepet i Kenyas hovedstad siden 1998.

- Vi har full kontroll over situasjonen, opplyser innenriksminister Joseph Ole Lenku.

Ifølge ham var det få om noen gisler igjen i bygningen etter at militære styrker hadde rykket inn og gjennomgått hele kjøpesenteret, rom for rom, etasje for etasje. En rekke gisler ble berget ut i løpet av denne aksjonen.

- Tomlene opp for vårt team, vi har akkurat klart å redde noen av gislene. Vi får et stadig større overtak på angriperne, meldte Kenyas politisjef David Kimaiyo på Twitter.

Det kan likevel ta noe tid før beleiringen, som startet lørdag, kan bli endelig avsluttet. De gjenlevende terroristene skal være på flukt inne i kjøpesenteret, og Lenko har det tilsynelatende ikke travelt med å få dem ut. Det viktigste for ham, understreket han i går, var sikkerheten til soldatene som er satt inn.

Så langt skal 11 soldater være skadd. Terroristene fra al-Shabaab er blitt hardere rammet. Tre er bekreftet drept. Flere andre skal være skadd.

Samtidig er sykehusene i Nairobi fulle av skadde etter terroren, personer som var ute på lørdagsshopping, og som plutselig havnet i terroristenes skuddlinje.

Angrepet ble filmet

Kenyanske aviser forteller om opptak fra overvåkingskameraer som viser at terroristene angrep kjøpesenterets inngangsparti og bakside samtidig. I til sammen tre biler ankom de Westgate før de begynte å skyte rundt seg og kaste håndgranater.

Fire av terroristene gikk til angrep ute på parkeringsplassen til kjøpesenteret.

Den kenyanske regjeringen lovte i går at alle som har vært delaktige i terroren skal bli funnet.

- Vi skal ta denne krigen til de kriminelles dørstokk, forsikret Lenko.

- Vi har seiret

Kenyas president Uhuru Kenyatta takket i går kenyanerne for den måten de har møtt krisen på.

- Vi har seiret. Ved å stå i kø over hele byen for å gi blod, ved å gi penger via våre innsamlingsordninger og ved å kjøpe og distribuere mat, tepper og drikke til de rammede, har vi brakt skam over angriperne og slått dem, uttalte han.

Kenyanerne har også vist omsorg for de mange utenlandske journalistene som har dekket gisseldramaet, blant annet ved å komme med mat og drikke til dem.

Samtidig er gamle politiske feider glemt, iallfall for en stund. Kenyatta har flere ganger vist felles front med politiske motstandere som Raila Odinga og Musalia Mudavadi, siden terrorangrepet startet.

Samtidig er det blitt tatt grep for å forhindre nye terroraksjoner og panikk i befolkningen. Blant annet er grensekontrollen styrket.

- Vi har kontroll. Vi oppfordrer alle til å være rolige. Det er ingen grunn til frykt. Vi har kontroll, var gjennomgangstonen under en TV-overført pressekonferanse med representanter for blant annet regjeringen i går.

Kenyas turistminister Phyllis Jepkosgei Kandie sier at også besøkende i landet kan føle seg trygge.

- Vi forsikrer dere om at dere er trygge hvor enn dere er, uttalte Kandie til en lokal TV-stasjon i går.

Turistministeren opplyste videre at Kenya trolig vil holde to internasjonale konferanser allerede denne uken.

Det norske utenriksdepartementet har så langt ikke endret de offisielle reiserådene for Kenya etter angrepet på kjøpesenteret.

Dermed fraråder Utenriksdepartementet kun reiser som ikke er strengt nødvendige innen 60 km fra grensen til Somalia, inklusive distriktet Garissa.

Flere arrestasjoner

«Om lag fire» personer ble arrestert på flyplassen i Nairobi i går, mistenkt for å være involvert i terrorangrepet, ifølge CNN.

Noe senere kunne landets innenriksdepartement melde at ti personer var arrestert, mistenkt for medvirkning til dramaet, melder NTB.

Ifølge innenriksminister Lenku kommer angriperne fra flere forskjellige land.

- Vi kjemper mot global terrorisme her, bekrefter Julius Karangi, sjef for den kenyanske generalstaben.

En kilde i al-Shabaab hevdet i går at ingen av gjerningsmennene kommer fra vestlige land. Men ifølge CNN skal andre med al-Shabaab-tilknytning ha opplyst at det både var personer fra USA, Canada, Finland og Storbritannia blant terroristene. Svensker skal også ha vært involvert, ifølge andre kilder. Det spekuleres også i om engelske Samantha Lewthwaite, den såkalt «hvite enken», kan ha vært blant terroristene. Hun er enken etter en av selvmordbomberne som sto bak terroren i London i 2005. Lewthwaite var allerede før terrorangrepet etterlyst av kenyanske myndigheter.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen