Verden

Katalanerne samlet til streik

Stengte turistattraksjoner og veier var bare noen av konsekvensene da flere titalls tusen mennesker demonstrerte i Catalonia fredag.

Fredag hadde katalanske separatister oppfordret til generalstreik i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

Havnearbeidere var blant de streikende i Barcelona. FOTO: NTB SCANPIX

Havnearbeidere var blant de streikende. Foto: Jon Nazca/NTB scanpix

Samtidig var Barcelona endestasjon for fem protestmarsjer, som etter planen skulle samle seg til en stor felles demonstrasjon fredag ettermiddag.

Les også: – Vi må igjen diskutere selvråderett. Catalonias ære står på spill

Sperret inngang

Allerede fra morgenen av var det forstyrrelser i både tog- og busstrafikk i Catalonia. Flere veier ble sperret, blant annet av demonstranter på vei til Barcelona.

Flere flyavganger fra El Prat-flyplassen ble kansellert, og La Sagrada Família opplyste at de ikke kunne garantere besøkende inngang.

På katedralens Twitter-konto sto det at demonstranter blokkerte inngangen, men at de håpet å kunne vende tilbake til normal drift.

Den kjente turistattraksjonen La Sagrada Família ble stengt fredag. FOTO: NTB SCANPIX

En demonstrant utenfor La Sagrada Familia fredag. Foto: Josep Lago/NTB scanpix

Det ble også meldt om sammenstøt mellom demonstranter og politi i den katalanske hovedstaden.

Nesten rekord

Det katalanske politiet anslo fredag ettermiddag at opp mot 60.000 mennesker hadde møtt opp for å demonstrere i byen Girona, skriver avisen La Vanguardia. Klokken 18 lå politets nye anslag på over en halv million mennesker.

Ifølge avisen er det kun én tidligere demonstrasjon i byen som har hatt større oppslutning. Det var en streik i februar i år, som sammenfalt med starten på rettssaken mot de nå dømte katalanske politikerne.

Minst 150 traktorer var fredag på plass i Girona. På flere av dem var det festet uavhengighetsbannere, ifølge avisen El Periódico.

Samtidig som demonstrantene strømmet til i flere byer, gikk lederen i det katalanske folkepartiet PPC, tilknyttet det konservative Partido Popular (PP), ut mot streiken.

Alejandro Fernández sa at det ikke er generalstreik i Catalonia, kun en «sabotasje».

Studenter marsjerer

Tidlig fredag ettermiddag marsjerte tusenvis av streikende studenter gjennom byen med plakater der de fastslår at katalanerne ikke vil bøye seg, og med krav om at «de politiske fangene må settes fri».

– Vi må presse litt mer, og vi vil få det vi vil, sier 18 år gamle Miquel Flores, en sykepleierstudent.

Demonstranter har også sperret en rekke veier, noe som blant annet har ført til at Spanias viktigste grenseovergang til Frankrike er stengt.

Generalstreik

Mange arbeidere har også sluttet opp om generalstreiken som separatistene har oppfordret til.

Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.

Flere titall avganger ved flyplassen er innstilt på grunn av uroen.

Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene møtes, ventes det at mesteparten av byen vil stå stille.

Massemønstringen i Barcelona holdes etter nok en natt med omfattende opptøyer. Hundrevis av demonstranter satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler.

Les også: Derfor er Catalonia mer splittet enn noen gang

Meldte seg

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont meldte fredag seg for belgisk påtalemyndighet etter at Spania tidligere i uka utstedte en ny arrestordre på ham.

Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffeforfølgelse etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble holdt i 2017.

Spanske myndigheter har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjonalt.

Fredag gjorde han det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet. Det var i skrivende stund ikke kjent om han ble pågrepet og varetektsfengslet.

Ifølge spansk høyesterett fikk de fredag en henvendelse fra belgisk påtalemyndighet med spørsmål om Puigdemont har parlamentarisk immunitet som kan være til hinder for utlevering.

Svaret var, ifølge en kunngjøring fra spansk høyesterett, at den katalanske lederen ikke har noen slik immunitet. Puigdemont ble rett nok valgt inn i EU-parlamentet i mai, men møtte aldri opp i Madrid for å bli tatt i ed, og han har derfor heller ikke kunnet tiltre som parlamentariker.

Opptøyer i gatene

Det har vært flere netter med opptøyer i Barcelona etter at fengselsdommene falt i starten av uka.

Demonstranter har stukket biler og konteinere i brann, mens politiet har svart med skumkuler.

Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Barcelona. FOTO: NTB SCANPIX

Også fredag var det sammenstøt mellom politi og demonstranter i Barcelona. Foto: Jon Nazca/NTB scanpix

Natt til fredag satte flere hundre demonstranter fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

Myndighetene i Barcelona har anslått at det så langt er gjort skader til en verdi av 1.5 millioner euro, rundt 15 millioner kroner, på byens infrastruktur.

Les også: Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere

Mer fra Dagsavisen