Verden

Kapteinen som varslet om koronautbrudd på hangarskip fikk sparken

Kapteinen på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt, som varslet om et koronautbrudd om bord, har fått sparken.

Brett Crozier skrev tidligere i uken et notat til den amerikanske marineledelsen og ba om å få sette 90 prosent av mannskapet på nærmere 5.000 i land på stillehavsøya Guam. Flere titall hadde da fått påvist smitte om bord, og viruset spredte seg raskt.

– Vi er ikke i krig. Besetningen trenger ikke å miste livet. Hvis vi ikke gjør noe nå, vil vi ikke lykkes i å ta vare på vår viktigste ressurs, nemlig våre sjøfolk, skrev Crozier i notatet.

Les også: Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere

Torsdag kom svaret fra USAs fungerende marineminister Thomas Modly, som anklager Crozier for å ha utvist ekstremt dårlig dømmekraft og gir ham sparken som skipssjef.

Ifølge Modly sendte Crozier notatet til for mange, noe som resulterte i at det ble lekket til en amerikansk avis. Dette virket ifølge marinesjefen «destabiliserende» og reiste tvil om marinens kampevne.

Over 100 har hittil fått påvist koronasmitte om bord på USS Theodore Roosevelt, og ifølge den amerikanske marinen vil rundt 3.000 av mannskapet nå bli satt i land og i karantene.

Les også: Han må drive valgkamp fra kjelleren. Hva betyr koronakrisen for valget i USA?

Mer fra Dagsavisen