Innenriks

Kappes om de kristne foran valget

BRASIL: Dilma Rousseff og Aecio Neves slåss om de mange evangelisk kristne stemmene i morgendagens svært jevne presidentvalg. De utgjør nå en femtedel av Brasils velgere.

RIO DE JANEIRO/NEW YORK (Dagsavisen): Thais Olivera (30) løfter hendene over hodet og puster dypt før hun lar stemmen fylle den lille kirken ved Rio de Janeiros kjente strandområde Copacabana.

- Vår far i himmelen, ta imot oss, synger Olivera, og hever blikket opp mot det høye taket.

En kvinne roper på gud. En ung mann reiser seg opp. Øynene er lukket, hendene hevet, med håndflatene opp.

De er en del av et raskt voksende antall evangelisk kristne i Brasil. Foran morgendagens presidentvalg utgjør de sosialt konservative evangeliske over en femtedel av Brasils velgere.

Tett løp

Brasil er fortsatt verdens mest folkerike katolske land. Men mens 90 prosent av brasilianere kalte seg katolikker i 1970, har tallet nå falt til 65 prosent, ifølge Pew Research Center. Andel evangelisk-kristne har økt fra fem til 22 prosent på samme tid. De har blitt en gruppe å regne med i den brasilianske kongressen, der de har holdt presset oppe i sosiale spørsmål, som homofilt ekteskap og abort.

De aller fleste av dem støtter høyrekandidaten Aecio Neves i morgendagens presidentvalg. Da møtes Brasils sittende president Dilma Rousseff og hennes motstander Aecio Neves til andre og siste runde i presidentvalget. Løpet har lenge vært svært jevnt, men de to siste målingene gir en klar ledelse til Rousseff

Rousseff, fra venstrepartiet PT, og Neves, fra det tradisjonelle høyrepartiet PSDB, er begge mer liberale enn den viktige konservative kristne velgergruppen. I løpet av sine første fire år som president, møtte Rousseff motstand fra den evangeliske gruppa i kongressen, som stanset hennes forsøk på å innføre toleranse for homofile i skolen og en legalisering av homofile ekteskap. Det var ikke før saken nådde Brasils høyesterett i 2011, at Brasils homofile fikk rett til å inngå partnerskap. Ekteskap er fortsatt ulovlig.

Verken Rousseff eller Neves har så langt villet utfordre kirkens konservative ståsted. Abort og likestilling av homofile og heterofile ekteskap er ikke-temaer i innspurten i valgkampen.

Mot abort

Til tross for et liberalt image, med karneval og strandkultur som trekkplastre for turister, er et flertall av brasilianere sosialt konservative. 80 prosent sier de er imot en liberalisering av landets strenge abortlover, som er blant de strengeste i Latin-Amerika. Litt over halvparten sier de er imot at homofile skal få lov til å gifte seg. Den voksende evangeliske kirken kjemper en effektiv kamp for å gjøre Brasil mer konservativt, mens andre land i regionen går motsatt vei.

- Dette er en veldig konservativ kirke. Vi går ikke ut på nattklubber, drikker ikke, røyker ikke og så videre, forklarer Thais Olivera, som konverterte fra katolisismen til evangeliske kirke da hun var 14 år, til morens store fortvilelse.

- Hun mente jeg var for ung. Men jeg hadde møtt Gud, forteller Olivera.

Sju år senere konverterte også moren, forteller Olivera fornøyd. Hun mener det personlige forholdet til Gud er den største forskjellen.

- Det er noe helt annet enn katolisismen. Vi studerer bibelen nøye, og lærer Gud å kjenne. Mange katolikker leser ikke bibelen! De er distanserte og kjenner ikke Gud personlig. Men nå er jeg fylt av Guds kjærlighet.

Parlamentet viktig

I valget til nasjonalforsamling tidligere i oktober gjorde konservative kandidater og grupper et brakvalg. Ifølge nyhetsbyrået AP holdes nå nesten 60 prosent av de 513 setene i Underhuset av ulike konservative grupper. Det vil skape utfordringer for Brasils neste president, enten det blir Dilma Rousseff eller Aecio Neves.

- Brasil er et av de veldig få landene i Latin-Amerika der parlamentet er viktigere enn presidenten i den generelle beslutningstakingsprosessen, sier analytiker Thiago de Arago i Arko Advice til AP.

I første runde av presidentvalget, tidligere denne måneden, stemte Thais Olivera på miljøverneren Marina Silva, som også er evangelisk kristen. Silva har bedt sine tilhengere om å gi sin stemme til den konservative Aecio Neves på søndag, der alle brasilianere ved lov må bruke stemmeretten. Thais Olivera vil stemme blankt.

- Jeg liker ingen av dem, sier hun.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Tror Neves er best for klimaet

Det har vært lite plass til miljø og regnskog i den brasilianske valgkampen. Det forteller Anne Leifsdatter Grønlund, programkoordinator for Brasil i Regnskogfondet. Grønlund følger valgkampen fra Brasil, og sier det er størst grunn til å ha forventinger til utfordreren Aecio Neves når det gjelder miljø- og klimaspørsmål.

Sittende president Dilma Rousseff har skuffet stort på miljøfronten, og det er lite som tyder på endring, om hun blir gjenvalgt.

- Miljø, urfolk og bærekraft har vært så godt som fraværende i Dilma Rousseffs regjeringsperiode, og flere ting har gått i en negativ retning, sier Grønlund til Dagsavisen.

Hun viser blant annet til at avskogingen økte med 29 prosent fra 2012 til 2013, etter at Rousseff introduserte en ny skoglov. Et regjeringsskifte kan dermed være gode nyheter for regnskog og urfolk, selv om det fortsatt er stor usikkerhet rundt miljøpolitikken til Neves.

Miljøverneren Marina Silva har gitt sin støtte til Aecio Neves. Regnskogfondet håper på bedre tider med Neves.

- Vi tror et politisk skifte vil være til det bedre for regnskogen, sier Grønlund.

Mer fra Dagsavisen