Nærmere 500 ungdommer samlet seg tirsdag utenfor Plusgymnasiet i Göteborg, for å ta en jente som angivelig har hengt ut andre på det sosiale nettstedet Instagram.

Kaos ved svensk skole

Hundrevis av rasende ungdommer samlet seg utenfor en videregående skole i Göteborg for å ta en jente som skal ha spredt sexrykter om andre i sosiale medier.

Ungdommene begynte å samle seg utenfor skolen i morgentimene tirsdag. Utover dagen blusset uroen opp, noe som tilsynelatende kom overraskende på politiet.

– De kaster flasker og steiner både mot politi og andre, og de angriper trafikken i gater i nærheten, fortalte en talsmann for politiet i Västra Götaland, Björ Blixter, til Aftonbladet da det sto på som verst.

Nærmere 30 politifolk, støttet av et helikopter ble satt inn, og 27 ungdommer ble pågrepet.

– På et tidspunkt hadde vi ikke situasjonen under kontroll, medga Blixter tirsdag ettermiddag.

Sexrykter

Bråket ved Plusgymnasiet startet etter at over 200 jenter, mange av dem mindreårige, ble hengt ut med navn, bilde og sexrykter på bildedeletjenesten Instagram.

Ofrene ble stemplet som «horor» og «slampor», og Instagram-kontoen fikk i løpet av kort tid 7.000 følgere.

En 17 år gammel jente ble utpekt som synderen, noe som vakte rasende reaksjoner. En Facebook-side ble opprettet og oppfordret til «å ta» jenta, som er elev ved Plusgymnasiet.

Gikk løs på biler

Da ungdommene strømmet til skolen, ble all trafikk i området stanset. Gatene ble sperret for både biler, busser og trikker.

Ungdommer gikk løs på biler og hus i området, og nærmere 30 politifolk og et politihelikopter var ikke nok til å roe gemyttene.

– Demonstrantene sparker i stykker lyktestolper og hopper på biler. De går helt berserk, fortalte 44 år gamle Antonio Raunegger til Aftonbladet.

– Jente til avhør

Bråket spredte seg også til et kjøpesenter i nærheten, men i 14-tida meldte politiet at situasjonen var i ferd med å roe seg både utenfor skolen og på kjøpesenteret.

– Små grupper av ungdommer har forlatt Nordstan, og politiet fulgte dem på avstand, forteller en journalist på stedet.

Politiet var tirsdag ettermiddag fortsatt i høy beredskap, og det var fremdeles noen ungdommer som var igjen i området. Blixter opplyser til nyhetsbyrået TT at politiet også vil forsøke å følge med på den videre aktiviteten på Facebook.

Den 17-år gamle jenta som anklages for å ha startet det hele, er ifølge svenske medier tatt til avhør. Politiet kunne ikke umiddelbart bekrefte dette.

Øyenvitner hevder samtidig at en jente ble mishandlet utenfor Plusgymnasiet, men det er uklart om dette var den samme jenta som sto bak Instagram-kontoen.