Verden

Kaos truer Romania

Norske politikere vil hjelpe rumenerne hjemme, men milliardbeløp fra Norge forhindrer ikke økonomisk krise i Romania. Det kan føre til økt utvandring.

I mars inngikk Norge og Romania tidenes største samarbeidsavtale - den norske regjeringen skal pumpe 2,2 milliarder kroner inn i landet for å styrke justissektoren og bedre romfolkets situasjon.

Romania er blant landene som mottar mest EØS-midler.

Men korrupsjon og politisk krise truer den økonomiske veksten. Ferske tall viser at Romania er tilbake i resesjon. Arbeidsledigheten er på nær 8 prosent, og mange sliter med å skaffe seg arbeid. På rekordtid har Romanias statsminister Victor Ponta lyktes i å strupe makten til president Traian Basescu.

- Økonomisk trange tider vil alltid være et insentiv for å vandre ut av hjemlandet. Det kan føre til økt innvandring av rumenere til Norge, sier Fafo-forsker Line Eldring til Dagsavisen.

Flertallet av romfolket som har kommet til Oslo i sommer kommer fra Romania. Også i hjemlandet er romfolket en utsatt minoritet og deler av pengene fra Norge skal bidra til mindre diskriminering.

Fortsatt nedtur

I går innledet statsminister Ponta et to dagers besøk i Brussel, men bakteppet er alt annet enn hyggelig. EU-kommisjonen har nemlig kalt ham inn på teppet for få svar på hvorfor han forsøker å kneble landets domstolvesen og president.

I slutten av juli vil etter alt å dømme et flertall av rumenerne stemme for at presidenten blir stilt for riksrett. Basescu er nå suspendert som president i påvente av folkeavstemningen. Ponta vil også frata landets grunnlovsdomstol makt til å dømme over vedtak gjort av nasjonalforsamlingen.

Det politiske kaoset i Bucuresti bekymrer analytikere, som frykter en forverret økonomisk situasjon i landet. Den rumenske valutaen leu har falt som en stein på børsen den siste uka. Romania, som ble medlem av EU i 2007, er blant landene som ikke bruker euro. Striden kan også påvirke beslutningen om Schengen-medlemskap som er ventet å komme i september.

Riksrett

- Den rumenske nasjonalforsamlingens vedtak om å stille presidenten for riksrett, fører til usikkerhet og kaster tvil over framtida til landets IMF/EU-program, sier analytiker William Jackson i Capital Economist til nyhetsbyrået Reuters.

I en rapport som kom tidligere denne måneden, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) at Romania må belage seg på at resesjonen biter seg fast, og neppe vil slippe taket i år. Inflasjonsnivået er også ventet å stige fra 2,9 prosent i år til 3,1 prosent i 2013.

Landet ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, og fikk over 20 milliarder dollar i lån av IMF for å gjennomgå strukturelle reformer.

Korrupsjon

På Transparency Internationals korrupsjonsbarometer, havner Romania på 75 plass av 183 land, og scorer 3,6 poeng hvor 0 er «svært korrupt».

For to uker siden ble landets tidligere statsminister, Adrian Nastase, dømt til to år i fengsel for korrupsjon. Han skal blant annet ha brukt over 11,5 millioner kroner i offentlige midler til å finansiere sin egen mislykkede valgkamp. Ifølge The New York Times har anklager om korrupsjon i Romania inkludert mer enn 1.000 leger, lærere, politibetjenter og generaler.

Men kun de færreste har blitt dømt for korrupsjon. Landet har også blitt kritisert for å ha et lovsystem som er sårbart for politisk innflytelse.

Mer fra Dagsavisen