Verden

– Kanskje hevn for Syria-angrep

Sharm el-Sheikh-flyplassen i Sinai-ørkenen var stille i går. En anspent stillhet preger området etter at 224 mennesker mistet livet i flystyrt.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Det russiske Airbus-flyet tilhørende flyselskapet Metrojet tok av fra Sharm el-Sheikh rett før klokken seks lørdag morgen. Kun 25 minutter senere, i en høyde av 31.000 fot, forsvant radiokontakten med piloten. Flyet skal så ha styrtet i en fart på 6.000 fot per minutt før det traff bakken. Ingen av de 224 menneskene om bord overlevde.

Mens egyptiske sikkerhetsstyrker lette etter lik i den nordlige delen av Sinai-ørkenen, var det en spesiell stemning på flyplassen: Kun to fly tok av i morgentimene, begge egyptiske innenriksfly. Internasjonale flyselskap som Lufthansa innstilte sine flyginger over ørkenområdet.

Årsaken er åpenbar: Man kan foreløpig ikke avskrive muligheten for at flyet gikk ned som følge av en nedskyting. IS har etablert seg ikke bare i Irak og Syria, men også i Libya, Jemen og nettopp Sinai-ørkenen. De tok raskt på seg ansvaret for styrten som krevde 224 menneskeliv. Egypt avviser derimot at IS i det hele tatt kan ha forårsaket flystyrten.

– Vet ikke hva de gjør

Israel, som grenser til den egyptiske Sinai-ørkenen, er bekymret.

– Vi kan ikke utelukke at dette er ekstreme islamisters hevn for Russlands inntog i Syria. Nå kan russiske mål overalt bli angrepet for Putins inngrep. Russerne vet ikke hva de har begitt seg ut på. Dette kan være første tegn på at Syria-affæren blir som Sovjetunionens invasjon i Afghanistan, om ikke verre, sier en israelsk militærkilde til Dagsavisen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Sofistikerte våpen

Hvis en rakett ble avfyrt fra bakken er det sannsynlig at den ble oppdaget av israelske eller amerikanske radarer, men den israelske kilden nekter å si noe om hvorvidt landets etterretning registrerte noen utskyting.

Han setter imidlertid utviklingen i Sinai i sammenheng med Libya, og ikke bare Syria.

– Etter at Gaddafi ble veltet i 2011, oppsto et maktvakuum i Libya. Militærbaser ble tømt for sine sofistikerte våpen, og en stor del av dem fant veien over grensen til Egypt og Sinai-ørkenen, og deler til Gaza-stripen. At IS i Sinai-ørkenen besitter sofistikerte våpen, hersker det ingen tvil om, sier kilden til Dagsavisen.

En Stinger-rakett som avfyres fra skulderen kan nå en høyde på 25.000 fot, eller i underkant av åtte kilometer. Raketten søker sitt mål gjennom varmesøkende sensorer som raskt peiler seg inn på varmen i flymotoren.

En annen mulig forklaring på den plutselige flystyrten kan være at en bombe ble plassert i flyet før avgang.

Kan lamme turismen

I de umiddelbare timene etter flystyrten offentliggjorde egyptiske myndigheter en kunngjøring som i etterkant viste seg å ikke stemme. Ikke-navngitte kilder fortalte media at den russiske flykapteinen hadde meldt om en krisesituasjon og ville lande på nærmeste flyplass nær ørkenbyen el Arish.

Senere på dagen ble derimot den svarte boksen funnet, og statsminister Hossam Kamal måtte innrømme at all kommunikasjon fram til radiosammenbruddet hadde vært normal.

– Det var ingen tegn til krise, sa han i Kairo.

At noen i den egyptiske administrasjonen ville sette søkelyset på muligheten for en flyulykke, og ikke en terroraksjon, er imidlertid ikke så overraskende.

Turismen utgjør 11 prosent av landets økonomi, og skulle internasjonale flyselskap innstille sine flyginger, vil det kunne få lammende konsekvenser.

Historien gjentar seg?

Også tidligere har egyptiske myndigheter forsøkt å manipulere et etterforskningsresultat som følge av en flystyrt.

31. oktober 1999, nøyaktig på dagen for 16 år siden, styrtet et fly fra Egypt Air etter at det hadde tatt av fra John F. Kennedy-flyplassen i New York på vei til Kairo. Egyptiske myndigheter insisterte på at flystyrten som krevde 217 menneskeliv var forårsaket av en feil på flyet. Ifølge den amerikanske rapporten derimot, styrtet flyet etter at piloten om bord, Gameel al-Batouti, bestemte seg for å styrte i Atlanterhavet. Ifølge den svarte boksen sa piloten 11 ganger at han «setter sin lit til Gud» før flyet gikk ned i havet.

Bekreftelse

I Egypt kan helgens angrep bli en bekreftelse på at ekstreme islamister er blitt en reel og farlig trussel mot regimet til president Abdel Fattah al-Sisi. Lokalavisen al Ahram, som støtter regimet, valgte i går likevel å understreke at den russiske piloten skal ha klagd til sin kone om flyets tilstand, og at Russlands samferdselsminister avviste at IS kan ha stått bak angrepet.

Mer fra Dagsavisen