Verden

Kan ta stemmer fra Le Pen

Høyrekandidaten François Fillon kan ta stemmer fra Nasjonal Front, men kan slite med å få støtte fra sentrum og venstre om han går til siste runde.

Bilde 1 av 2

Fram til de aller siste par uker lå han på tredjeplass i den konservative kampen om å bli presidentkandidat. Søndag kveld danket François Fillon ut Alain Juppé, som i flere måneder hadde vært favoritt. Fillon vant med over 66.5 prosent av stemmene i andre runde, som kun sto mellom ham og Juppé.

– Frankrike ønsker handling, sa Fillon etter seieren.

Som kandidat fra sentrum-høyre-siden, som domineres av partiet Republikanerne, ligger Fillon best an til å bli Frankrikes neste president, om målingene stemmer og holder seg.

Han sier han lover å samle landet – men det kan bli en vanskelig utfordring.

Les også: Vil gjøre Frankrike respektert igjen

Som en rakett

Fillon seier søndag var ikke overraskende – den store overraskelsen kom da han kom som en rakett og vant første runde forrige helg.

– Den eneste som trodde på Fillon før det, var Fillon, sier Frankrike-kjenner Raino Sverre Malnes.

Med Fillon har sentrum-høyresiden fått en kandidat som vil ha radikale økonomiske endringer og er konservativ i verdispørsmål. De mer moderate standpunktene til Alain Juppé nådde ikke opp.

Malnes mener Fillon paradoksalt nok kan ha fått drahjelp av fløyen til Nicolas Sarkozy, som ble danket ut i første runde.

– De gjorde hva de kunne for å stemple Juppé som en bløt sentrumspolitiker. For mange på høyresiden i partiet var det likevel ikke aktuelt å stemme Sarkozy. Så kom Fillon, en høyrepolitiker med lang fartstid. Han gjorde det bra i debattene med et budskap som gikk hjem: liberalisering i økonomien og et forsvar av tradisjonelle familieverdier og også av franske verdier mot multikulturalismen, sier Malnes, som er professor i statsvitenskap i Universitetet i Oslo.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ha sjokk

Fillon er tilhenger av Margaret Thatcher, og radikale økonomiske reformer. Blant annet vil han redusere antallet offentlige ansatte med minst 500.000 i løpet av fem år. Han vil forlenge arbeidsuka, som i dag er 35 timer. Han vil heve pensjonsalderen til 65 år og kutte skatter for de rike. Han vil gi Frankrike et økonomisk sjokk, men vil møte sterk motstand fra fagbevegelsen og venstresiden i Frankrike.

Fillon er dessuten en konservativ katolikk som stemte imot homofilt ekteskap, som Frankrike innførte i 2013 etter svært kraftig debatt, og er imot at homofile kan adoptere. Han går inn for en hard linje i kampen mot ekstremisme, og vil frata jihadister som kommer tilbake fra Irak og Syria deres franske statsborgerskap og forby dem å returnere til Frankrike.

Les også: Brexit, Trump, så Le Pen?

Splittet venstreside

Nå rettes øynene mot det regjerende Sosialistpartiet, som skal velge sin kandidat i januar. President François Hollande må innen to uker avklare om han stiller som kandidat igjen. Han er så upopulær at han ikke er i nærheten av å kunne gå videre til andre og avgjørende runde i presidentvalget slik målingene står i dag.

Statsminister Manuel Valls har ikke utelukket at han vil stille mot Hollande. Om Sosialistpartiet får en annen kandidat enn Hollande, kan det blåse litt mer liv i partiet, men det er likevel Nasjonal Fronts Marine Le Pen og Republikanernes François Fillon som ligger best an til å gå videre til andre runde.

– I første omgang er Fillon bra for Sosialistpartiet fordi det er det lettere for sosialistene å utgjøre en klar og skarp kontrast til Fillon. Men venstresidens problem er den sterke splittelsen. Hvis ikke venstresiden klarer å samle seg om veldig få kandidater, er den ganske sjanseløs når det gjelder å komme videre til andre runde i valget, tror Malnes.

På ytre venstre vil Jean-Luc Mélenchon trekke en del velgere fra Sosialistpartiet. I sentrum-venstre vil den uavhengige kandidaten Emmanuel Macron trekke velgere. Han var minister under Hollande fram til august i år, men stiller nå med sin nyopprettede bevegelse «Fremad» i ryggen, og har ikke noe partiapparat.

Les også: To nyanser av blått i duell

Kamp med Le Pen

Marine Le Pen har nå fått en motstander fra sentrum-høyre som fisker i hennes egen velgermasse.

– Fillon gir oss et strategiproblem, han er den farligste for Nasjonal Front, sa Le Pens niese Marion Maréchal Le Pen i forrige uke.

– Fillon kan stjele stemmer fra Le Pen, i alle fall de tradisjonelle velgerne som stemte på Nasjonal Front da det var et økonomisk liberalistisk parti, sier Raino Sverre Malnes.

Fillons verdikonservative syn og det at han er opptatt av franske verdier kan gi ham stemmer fra Nasjonal Front.

Samtidig assosieres Fillon med eliten – den Marine Le Pen stiller seg opp mot. Om det står mellom Fillon og Le Pen i andre runde, vil Fillon også ha problemer med å mobilisere velgere fra venstresiden.

– Det vil sitte mye lengre inne for venstrevelgere å stemme på Fillon enn det ville gjort å stemme på Juppé. Den eneste måten Le Pen kan vinne på, er ved at det er mange hjemmesittere blant sosialistene, sier Malnes, som sier det gjenstår å se om Fillon etter hvert velger en noe mer sentrumsorientert linje.

– Han har nå hatt et klart budskap, og vunnet kandidaturet i eget parti. Hvem vil han nå trekke til seg? Det gjenstår å se, sier Malnes.

Mer fra Dagsavisen