Verden

Kan ta over som utfordrer

Er bølgen på vei nedover for kometpartiet Podemos? Sentrumspartiet Ciudadanos seiler opp som en ny kraft, og valgene i Spania i morgen blir en test.

Bilde 1 av 4

Hvem kan best fenge spanjolene som representant for forandring og nytt håp? Det er et av spørsmålene idet Spania går mot viktige valg. I morgen holdes lokale og regionale valg en rekke steder i landet, og de vil gi et svar på hva spanjolene ønsker. Parlamentsvalg skal holdes mot slutten av året.

LES OGSÅ: Stemmetap for kjernepartiene

Trekkes mot sentrum

Nå kan kortene være i ferd med å stokkes om i spansk politikk. Den voldsomme frammarsjen for det radikale partiet Podemos ser ut til å ha lagt seg noe. Partiet, som er tilhenger av det greske regjeringspartiet Syriza, har på flere målinger gått tilbake.

I stedet har det andre fremadstormende partiet i spansk politikk, sentrumspartiet Ciudadanos, tatt jafs på målingene og framstår for øyeblikket som den viktigste utfordreren til det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) og det andre store etablerte partiet, Sosialistpartiet (PSOE).

– Frammarsjen til Ciudadanos er enorm, mener partilederen selv, Albert Rivera, etter målinger nylig der partiet ligger like etter de to store, men foran Podemos.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Sinne mot eliten

Det var i vinter Podemos virkelig etablerte seg som en ny kraft i spansk politikk. Podemos sprang ut av protestbevegelsen som oppsto under den økonomisk krisen, og vil blant annet kjempe mot korrupsjon.

Like etter at Syriza i Hellas hadde vunnet valget, samlet leder Pablo Iglesias hundretusener av mennesker i Madrid. På flere målinger var Podemos større enn de to tradisjonelle partiene. Men selv om partiet fortsatt er med i kampen, ser interessen ut å ha dalt noe nå.

LES OGSÅ: Nye partier endrer spillet i Spania

Utvidet

Ciudadanos er, i motsetning til Podemos, ikke et nytt parti. Det nye er frammarsjen sentrumspartiet nå har nasjonalt. Partiet ble dannet i 2006 i regionen Catalonia, som har en stor uavhengighetsbevegelse. Ciudadanos ble dannet som et anti-uavhengighetsparti som ønsker at Catalonia skal forbli en del av Spania.

Men i likhet med Podemos har partiet det siste året appellert til de stadig bredere lag av spanjoler over hele landet som er lei av den politiske eliten i de etablerte partiene. Eliten forbindes av mange med korrupsjon, og mange spanjoler mener de betaler en urettmessig høy pris for krisen.

Professor Manuel Arias Maldonado ved Universitetet i Malaga mener Podemos og Ciudadanos til tross for parallellene har ulike funksjoner.

– Podemos er et protestparti som vil ha problemer med være noe annet, men vil sannsynligvis erstatte Kommunistpartiet som det viktigste radikale venstrepartiet. Ciudadanos´ mål er å bli et liberalt sentrumsparti, som vi ikke hittil har hatt, som er i stand til å danne koalisjoner med hovedpartiene fra sentrum-høyre og sentrum-venstre, sier Maldonado til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Spansk og gresk parti heier på hverandre

Joker?

Ciudadanos kan komme til å få en jokerrolle dersom verken PP eller Sosialistpartiet får rent flertall i valget senere i år.

Valget i morgen holdes i 13 av Spanias 17 autonome regioner, i tillegg til lokalstyrene.

– Dette valget kan komme til å markere nedgangen for PP – til tross for at økonomien går bedre – og frammarsjen til Podemos og Ciudadanos. Det som da vil skje er at topartisystemet vil erstattes med et flerpartiscenario. Men i hvor stor grad det vil skje, gjenstår å se, sier Maldonado.

Andalucia, som holdt sitt valg i mars, er et godt eksempel. Sosialistpartiet ble størst, men gjorde sitt dårligst valg på over 30 år, og har ennå ikke klart å danne regjering der.

Veiskille

Podemos blir oppfattet som et radikalt venstreparti, og Ciudadanos tar mange velgere som er lei av det bestående, men som mener Podemos framstår som for radikalt. I tillegg har negativ oppmerksomhet rundt Podemos´ tilknytning til regjeringer i Latin-Amerika gitt en ripe i lakken.

Da Podemos presenterte sitt valgmanifest nå i mai var det uten de mest radikale forslagene fra tidligere. Det framsto ifølge analytikere noen hakk mer mot sentrum.

Maldonado mener Podemos kan få noen gode resultater lokalt om de har de rette kandidatene, men at partiets program er vagt.

– De står ved et veiskille. Hvis de beveger seg mot sentrum, mister de venstrebasen. Men hvis de forblir til venstre, kan de ikke regne med å regjere, sier Maldonado.

Mer fra Dagsavisen