Saken mot Oscar Pistorius har fått enorm oppmerksomhet i både Sør-Afrika og verden over det siste halvannet år. Her er han på vei ut av retten i går. FOTO: HERMAN VERWEY, NTB SCANPIX

Kan slippe med ett år

DOM: Idrettsstjernen Oscar Pistorius kan komme ut av fengsel etter ett til to år. ANCs kvinner raser over det de mener er en altfor mild straff for vold mot kvinner.

Reaksjonene er delte etter at Sør-Afrikas mest opprivende rettssak de siste årene i går fikk et punktum. Den 27 år gamle funksjonshemmede idrettsstjernen ble dømt til fem års ubetinget fengsel for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp, og i tillegg tre års betinget fengsel for brudd på våpenloven.

- Vi har oppnådd rettferdighet i dag. Fem års fengsel er en riktig dom for Oscar Pistorius, sa Dup De Bruyn, advokat for Steenkamps familie.

Foreldrene sier de er lettet over at saken er over.

 

- Trist

Men mange i Sør-Afrika har sett på saken som en test på hvordan samfunnet reagerer mot vold mot kvinner, som er svært utbredt i store deler av det sørafrikanske samfunnet. Kvinnegruppen i regjeringspartiet ANC er skuffet etter dommen.

- Vi er triste over avgjørelsen. Vi har aldri vært fornøyd med dommen om uaktsomt drap, sa talskvinne Jacqui Mofokeng i ANC Womens league i går.

På Twitter sier ANC-kvinnene:

- Vi har konsekvent gått inn for strenge straffer i alle saker om vold mot kvinner og barn. Statistikken viser at en kvinne blir drept hver åttende time i Sør-Afrika, sier gruppen, som ber om en anke.

Det var ikke klart i går om noen av sidene ville anke dommen, men fra Pistorius side vil det neppe skje, ifølge familien.

 

- Passe

Pistorius‘ forsvarer Barry Roux sier han regner med at klienten hans vil slippe ut fra fengsel allerede etter ti måneder, og at resten av straffen deretter sones i husarrest. Men påtalemyndigheten mener det trolig vil dreie seg om 20 måneder i fengsel. Straffeutmålingen endte på en mellomting mellom hva aktor og forsvarer hadde bedt om. Aktoratet hadde bedt om at sprintstjernen måtte dømmes til ti års fengsel, mens forsvaret ba om husarrest og samfunnsstraff.

Dommer Thokozile Masipa understreket betydningen av å gi en såpass streng dom at det ikke strider mot folks rettsoppfatning, samtidig som at en for lang fengselsstraff kunne ødelegge Pistorius og ikke ville være forenlig med å vise nåde.

- Samfunnet kan ikke alltid få det som det vil. Domstoler eksisterer ikke for å vinne popularitetskonkurranser, men for å utvise rettferdighet, sa dommeren.

Drapet skjedde på valentinsdagen i februar i fjor. Pistorius har innrømmet å ha skutt, men sier han trodde det var innbruddstyver bak baderomsdøren og handlet i selvforsvar. Idrettsstjernen har grått og uttrykt dyp anger gjennom hele rettssaken. Onkelen til Pistorius sa i går at idrettsstjernen vil ta sin straff og betale tilbake til samfunnet.

- Etter 20 måneder med offentlig rettergang ber jeg om at dere i pressen lar oss gå videre i prosessen og gir oss verdighet og privatliv, sa onkelen Arnold i går ifølge BBC.

Den internasjonale komiteen for Paralympics sier Pistorius vil bli utelukket fra deres arrangementer i fem år, og dermed ikke kan delta i OL i Rio i 2016.

Pistorius har gjennomgått en psykiatrisk undersøkelse der det ble konkludert med at han ikke var utilregnelig.

asne.gullikstad@dagsavisen.no