Verden

Kan rokke ved freden

Fred og framtidstro preger dagens Nord-Irland. Men både katolikker og protestanter frykter ny uro dersom Skottland blir uavhengig.

l Folk i Nord-Irland frykter skotsk uavhengighet

BELFAST (Dagsavisen): - Skotsk uavhengighet vil være et stort slag i ansiktet på oss, sier lord Reginald Empey, tidligere leder av Ulster Unionist Party, Nord-Irlands tradisjonelt viktigste unionistparti.

Debatten om uavhengighet har skutt fart i Skottland. Og skulle skottene velge å bryte den over 300 år gamle unionen med England, vil det få konsekvenser også for Nord-Irland.

Reginald Empey frykter at et oppbrudd i unionen kan tenne den latente konflikten som ligger under overflaten i provinsen.

- Sånn jeg ser det vil det kunne oppmuntre dem som ønsker å forene Nord-Irland med den irske republikken til å doble innsatsen, sier han til Dagsavisen.

Han mener det ikke er usannsynlig at våpen og eksplosiver igjen kan bli hverdagen i Nord-Irland dersom Skottland bryter ut av unionen.

Sterke bånd

De kulturelle båndene mellom Nord-Irland og Skottland skal ikke undervurderes. Masseinnvandringen av mennesker fra det skotske lavlandet til Nord-Irland på 1600-tallet, endret det politiske og religiøse landskapet for alltid. Det er disse skotske settlernes etterkommere som utgjør hovedvekten av protestantene i Nord-Irland. Helt fram til 1950-tallet tok Glasgow imot tusenvis av irsk-katolske innvandrere.

Samfunnene i Nord-Irland og Skottland speiler hverandre, påpeker Liam Clarke, som er politisk redaktør i den unionistvennlige avisen The Belfast Telegraph.

- Det er sterke følelser knyttet til blodsbånd og kulturelle bånd, på begge sider av det sekteriske skillet. Tom Elliott (leder av Ulster Unionist Party) uttalte nylig at Alex Salmond (leder av det skotske nasjonalistpartiet) utgjør en større trussel for den britiske unionen enn IRA. I 30 år med aktivitet greide aldri IRA å bryte opp Storbritannia, noe Alex Salmond kan se ut til å greie. Unionistene er helt klart bekymret, forteller Clarke.

Det er fred i Belfasts gater. I områdene der de paramilitære gruppene hadde makten over befolkningen, er ikke klikkingen som høres lenger fra maskingeværmagasiner, men fra turistenes speilreflekskameraer. Veggmaleriene som hyllet IRA eller de britisklojale gruppene UVF og UDA/UFF har begynt å falme. Fengselet i Crumlin Road som tidligere huset politiske fanger, gjøres om til museum. 52 prosent av katolikkene var i henhold til befolkningsundersøkelsen i 2010 for at Nord- Irland skulle forbli i unionen, framfor å bli forent med den irske republikken. Det er en dramatisk endring.

- Stiller likt

Det får støtte fra geistlig hold, blant annet fra pater Eugene O’Neill.

- Som katolikk er jeg opptatt av hvilken behandling religionen får av staten. Irland kuttet nettopp ut sin ambassadør til Vatikanet, der andre land åpner ambassader. Storbritannia feiret nettopp 30 års diplomatisk relasjon med Vatikanstaten. Nordirske katolikker blir tatt bedre vare på som del av unionen enn i den irske republikken. Det sier jeg ikke med letthet, jeg kommer fra tradisjonell irsk-nasjonalistisk bakgrunn, sier pater Eugene O’Neill.

Katolikkene er mindre opptatt av om de har irsk eller britisk landkode foran telefonnummeret sitt, så lenge de har en iPhone. Liam Clarke påpeker at det var den åpenlyse diskrimineringen av katolikker som ga grobunn for uroen.

- Nå stiller katolikker og protestanter likt i arbeidsmarkedet, boligmarkedet og makten deles mellom partene i den lovgivende forsamlingen. Katolikkene får levd ut sin irske identitet innenfor et Nord-Irland som er en del av unionen, sier Clarke.

Pater Eugene O’Neill er enig. Og frykter konsekvensene om unionen skulle brytes opp.

- Det kan komme til å destabilisere samfunnet her. Skotsk uavhengighet vil skade psyken og sikkerheten til unionistene, som føler så tette bånd til Skottland, mener O´Neill.

Mer fra Dagsavisen