Verden

– Kan risikere straff for spontanabort

Kvinner kan risikere straff også for spontanaborter med et nytt lovforslag som skal opp i Kongressen i Guatemala denne uka.

Guatemala har allerede en av verdens strengeste abortlover – abort er kun lov i tilfeller der det er nødvendig for å redde kvinner liv. Nå ligger det an til at loven kan strammes ytterligere inn, i henhold til et lovforslag som kan bli vedtatt i Kongressen denne uka, og som president Jimmy Morales har sagt han vil sette ut i livet.

FOR ABORTFORBUD: President Jim my Morales i Guatemala. FOTO: NTB SCANPIX

Guatemalas president Jim my Morales. Foto: NTB Scanpix

– Lovendringen vil være et stort tilbakeslag for kvinners rettigheter, mener programrådgiver Ewa Sapiezynska i Fokus (Forum for kvinner og utvikling).

Les også: Abortkampen tilspisses i Latin-Amerika

Straffes

Om loven endres, skal det bli enda vanskeligere å iverksette abort ved fare for kvinnens liv – abort skal kun foretas når alle medisinske alternativer er utprøvd, og med to spesialisters godkjenning. I tillegg vil man kunne risikere mellom to og fire års fengsel i tilfeller av spontanabort.

– I praksis kan kvinner som har hatt en spontanabort og som mistenkes for å ha forårsaket aborten bli straffet med fengsel. Dette har vi allerede sett eksempler på i El Salvador, sier Sapiezynska.

FRI: I El Salvador fikk Teodora Vasquez 30 års fengsel for spontanabort, men slapp fri i år etter en høyesterettsdom. FOTO: NTB SCANPIX

I El Salvador fikk Teodora Vasquez 30 års fengsel for spontanabort, men slapp fri i år etter en høyesterettsdom. Foto: NTB Scanpix

I El Salvador skapte en slik sak oppmerksomhet verden over. Teodora Vasquez mistet barnet hun bar på i niende måned i 2007. Myndighetene i El Salvador anklaget Vasquez for drap, og i 2008 ble hun dømt til 30 års fengsel. Etter en massiv kampanje fra lokale og internasjonale organisasjoner, deriblant Amnesty International, omgjorde landets høyesterett straffen i februar i år, og Vasquez slapp fri. Ifølge Amnesty satt da fortsatt 27 kvinner fengslet på grunn av abortforbudet i landet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Tror abortmotstandere vil vinne på Trump-kutt

Protesterer

Forslagene rundt abort er en del av lovforslag 5272, som berører en rekke ulike temaer; loven innebærer reformer som skal «beskytte retten til liv, familien, ekteskapet som en institusjon mellom mann og kvinne», og innebærer at foreldre skal bestemme hva slags seksualundervisning barna skal få. Fokus’ partnerorganisasjoner og en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner har protestert mot lovforslaget.

– Våre partnere har i lang tid prøvd å få gjennomslag for et forslag som går i motsatt retning, nemlig å tillate abort for jenter mellom ti og 14 år gamle som er blitt gravide som følge av voldtekt. Men med en endring i mer konservativ retning er det lite som tyder på at forslaget våre partnere kjemper for kan bli realisert, sier Ewa Sapiezynska, som sier det er stor sannsynlighet for at det konservative forslaget går gjennom.

– Parlamentet er utrolig konservativt, sier hun.

Latin-Amerika har generelt svært konservative abortlover. Bare i Cuba, Urugay, Guyana og Puerto Rico er abort uten restriksjoner i første trimester tillatt.

NEDSTEMT: I Argentina ble et forslag    om å tillate selvbestemt abort nedstemt i august. Disse var imot forslaget. FOTO: NTB SCANPIX

I Argentina ble et forslag om å tillate selvbestemt abort nedstemt i august. Disse var imot forslaget. Foto: NTB scanpix

I Argentina ble det nylig vurdert å tillate selvbestemt abort, men forslaget ble nedstemt i Senatet i august.

Les også: Jubel og gråt i Argentina: stanset tillatelse av abort

Abort i Latin-Amerika

* Mer enn 97 prosent av kvinner i fruktbar alder i Latin-Amerika bor i land med strenge abortlover.

* I seks land er abort ikke tillatt under noen omstendigheter (Den dominikanske republikk, Haiti, Honduras, Nicaragua, El Salvador).

* I ni land er abort tillatt ved fare for kvinnens liv, noen av disse også ved voldtekt og alvorlig misdannelse på fosteret.

* Bare i Cuba, Urugay, Guyana og Puerto Rico er abort uten restriksjoner i første trimester tillatt.

Kilde: Guttmacher.org

Mer fra Dagsavisen